Diari La Veu del País Valencià
La dieta mediterrània comporta beneficis per tractar i previndre malalties
RedactaVeu / València

La dieta mediterrània s’està convertint en un referent per al tractament de malalties cardiovasculars, per a reduir la diabetis o per a prevenir alguns càncers com ara el de mama. Així ho ha explicat l’experta Dolors Corella en una xarrada en el Rectorat de la Universitat de València per a celebrar el Dia de les Universitats Saludables. Corella ha revelat alguns dels beneficis i ha desmuntat alguns mites. Tots els participants en la jornada han coincidit en el fet que les universitats han de treballar per a crear valors que comporten hàbits de vida saludables i sostenibles, tal com ha informat aquesta institució universitària en un comunicat.

Estil de vida sostenible

La catedràtica Dolors Corella, coordinadora d’Universitat Saludable, destaca que les universitats són un espai clau per a educar i treballar aquests valors. Per a Corella “la dieta mediterrània és més que una dieta, és un estil de vida, i la més sostenible amb el medi ambient”. La investigadora va participar en juliol en el Congrés Internacional de Dieta Mediterrània celebrat a Milà on es va acordar revitalitzar aquesta dieta i evitar que es perda. Cal destacar que arran dels beneficis que comporta aquesta dieta diferents organismes de salut de Washington s’han interessat i han contactat amb Dolors Corella perquè volen implantar la dieta mediterrània.

Reducció de la incidència en malalties cardiovasculars

L’experta en Dieta Mediterrània treballa des de fa anys en demostrar científicament els beneficis d’aquesta forma de menjar i viure. Tal com explica, la comunitat internacional demanava evidències científiques que demostraren aquest benefici. Dolors Corella ha realitzat diverses investigacions comparant la dieta mediterrània amb diverses variacions i la dieta baixa en greix amb resultats tan definitius com que la dieta mediterrània reduïa la incidència en malalties cardiovasculars. Això ha fet que ara ja no es recomane la dieta baixa en greix sinó la mediterrània.

Menys risc d’obesitat

A més, també s’ha demostrat que com més adherència a la dieta mediterrània menys risc d’obesitat abdominal, fins i tot afegint-li a la dieta un suplement d’oli d’oliva verge o fruits secs. A més, Corella ha explicat que l’ús de sofregits de tomaca amb ceba o all és beneficiós per les propietats que desprèn el procés. La dieta mediterrània també és bona per a les persones que pateixen malalties neurodegeneratives. A més, s’associa a una millora en la salut física i mental.

Guia de recomanacions

En la jornada dedicada al Dia de les Universitats Saludables les autoritats allí presents van coincidir en el fet que la universitat ha de treballar per crear hàbits de vida saludables i sostenibles, per això han elaborat una guia de recomanacions de la dieta mediterrània que podeu consultar al següent enllaç.

A més, el degà de Medicina i Odontologia, Federico Pallardó, va aprofitar per explicar que la seua facultat ja ha iniciat un programa en el qual ha implicat l’alumnat perquè millore la informació calòrica i nutricional dels aliments que es poden trobar en les màquines expenedores del centre.

Comparteix

Icona de pantalla completa