Diari La Veu del País Valencià
Alzira s’omplirà amb el so de 900 dolçaines i tabals: ‘Serà un aplec de rècords’
Sixto Ferrero / Alzira

No calen glamurs ni entitats financeres quan les paraules són justes i les accions vehements. Amb un pressupost de 15.000 euros, es tracta de passar un dia de convivència i gaudi, “perquè aquest país és molt llarg i no està bé que un dolçainer o tabaleter de Vinaròs no puga raonar amb un de Santa Pola”, ha dit Joanjo Trilles, president de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (d’ara endavant FVDiT). Així ha introduït el president la presentació del XVII Aplec de la Federació, que tindrà lloc el proper dia 15 d’octubre a Alzira (la Ribera Alta).

A la casa consistorial han acudit, per fer costat als amfitrions, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i la Colla les Raboses, representada pel seu president Salvador Roselló, així com el president de l’FVDiT i el dolçainer Paco de Domingo (responsable de la comissió pedagògica de la federació).

Gómez ha donat la benvinguda a aquest XVII Aplec que, amb diferents recorreguts pels carrers, “omplirà, amb el so de la dolçaina i el tabal, la vila”. Tots han destacat que aquest serà un aplec de rècords i l’alcalde ha apuntat que Alzira acollirà 60 colles, és a dir, aproximament, 900 dolçainers i tabaleters voltant per l’antiga illa del Xúquer. Tot una joia per fer d’Alzira “una ciutat cultural de referència on la gent participe” parafrasejant els versos d’Estellés. “Som un poble combatiu, ix al carrer i participa”, ha dit Gómez, qui també ha recordat els diferents actes culturals que s’estan duent a terme les darreres setmanes i el concert del 9 d’Octubre, un esdeveniment que marcarà el punt àlgid dels actes, ja que, fins a hores d’ara, “s’han venut ja 5.000 entrades”.

Diego Gómez, alcalde d’Alzira.

Joanjo Trilles, president de l’FVDiT.

“Per què es fa un aplec?”, ha preguntat Trilles després d’introduir aquesta XVIIa edició. “Perquè tenim un país molt llarg i cal que la gent es conega i parle”; per això, primerament, és “una jornada de convivència”, ja que d’aquesta manera “un dolçainer de Vinaròs podrà parlar amb un de Santa Pola i intercanviar vivències”. A més a més, “cal eixir al carrer”, ha postil·lat el president de l’FVDiT, “perquè tothom veja que la dolçaina està viva i les colles fan coses”.

Novetats i reptes

Paco de Domingo també ha ressaltat les xifres de rècords que s’han aconseguit per a aquesta edició, després de la fita de Petrer, l’any passat, però ha recordat que l’FVDiT també “lluita per la formació”. A hores d’ara, estan autoritzats els Estudis Elementals i Professionals de Música Tradicional i s’ha aprovat un recorregut curricular per al Superior, però encara “hem d’anar a Barcelona si algú vol tindre una titulació com a dolçainer o tabaleter”. Per això, dintre de les activitats, de Domingo ha ressaltat la cercavila de xiquets, ja que “són el futur”.

Paco de Domingo, dolçainer i responsable de la comissió pedagògica de l’FVDiT.

Un dels reptes d’aquesta edició serà també la presentació de la Colla de l’FVDiT, que “no podíem fer-la per falta de suport econòmic institucional”, bàsicament fins ara “no rebíem cap ajuda”. Ara, tampoc en reben en grans quantitats, però almenys “parlem, ens escolten i ens reben”. S’han marcat l’objectiu de fer 3 concerts anuals, amb 32 músics “triats per la seua formació i pel criteri territorial, perquè volem que siga de tot el País Valencià”. Comptaran amb directors convidats, però d’aquest d’Alzira se’n farà càrrec José Rafael Pascual Vilaplana, l’actual director de la Banda Municipal de Bilbao.

Tindrà lloc una “gran rifa” amb materials donats “desinteressadament” per diversos luthiers. En el seu torn, de Domingo ha conclòs demanant “més impuls institucional”.

Salvador Roselló, president de la Colla les Raboses.

La presentació l’ha conclòs el president de la Colla les Raboses, amfitriona del XVII aplec, qui ha detallat el programa ressaltant, entre les activitats, la Fira de Luthiers: “fins a 10 luthiers, és a dir, tots” els que treballen al voltant de la música tradicional, estaran a Alzira. També tindrà gran expectació la rebuda i posterior cercavila arreu del poble i el moment en què totes les colles unides interpretaran la peça dedicada a la Colla les Raboses a la plaça Major. A les 20h, al Gran Teatre, tindrà lloc el concert, amb direcció de Vilaplana, que servirà per homenatjar el “mestre” Joan Blasco, traspassat en març d’aquest any. A més a més, també s’homenatjarà Bernardo Soler.

La jornada acabarà amb un sopar a l’IES Jaume I i el concert de La Fúmiga posarà la música al final de la festa d’un XVII Aplec de l’FVDiT que, amb un pressupost i unes ajudes modestes, tot i que per primera vegada totes les administracions s’han implicat, batran tot tipus de rècords en aquesta edició, com tothom ha ressalt, amb la participació de quasi totes les colles del país: “Les que no hi seran és perquè eixe dia tenen una cosa al poble molt i molt important”. Amb rècord de dolçainers i tabaleters, de luthiers, ara “esperem que el poble participe”, com havia avançat l’alcalde Diego Gómez.

Comparteix

Icona de pantalla completa