Diari La Veu del País Valencià
‘L’acomiadament del col·legi Claret ens sorprèn i ens dol, pensem que és ideològic’

Xavier Pérez / Castelló de la Ribera.

Rafa Estrada és mestre, poeta i cantautor de Castelló de la Ribera; té 58 anys. Josep Manel Vidal és també mestre i escriptor de l’Alcúdia de Crespins, recent guanyador del premi Soler i Estruch, i té 51 anys.

El dos treballaven, Estrada des de fa 26 anys i Vidal des de fa 21, al col·legi catòlic Claret de Xàtiva “fins que el dia 18 de juliol em van telefonar per a dir-me que m’acomiadaven de la feina perquè la Conselleria havia reduït una línia en valencià, afectant a dos professors”, explica, a La Veu, Rafa Estrada.

“Clar, quan em vaig assabentar que l’altre acomiadat era Josep Manel Vidal, de seguida els dos pensàrem que el motiu pel qual ens apartaven era ideològic. El perquè som al carrer, després de tant de temps treballat i de la dedicació, és un complet misteri”, assenyala aquest professor que des de l’1 de setembre està a l’atur.

“Jo sempre he respectat la ideologia del col·legi. Tots coneixen la nostra trajectòria cultural i política i mai hem tingut cap problema, però el que més m’ha dolgut és la forma com ens han acomiadat. Després de tants anys de dedicació i d’estima de pares, xiquets i mestres, no entenc per què s’ha fet d’aquesta forma, crec que mereixíem una eixida més honrosa”, lamenta Rafa Estrada.

Per la seua banda, el col·legi va comunicar a la comunitat educativa que havia estat objecte d’una “decisió ideològica”, sense aclarir en cap moment quin tipus d’ideologia s’havia volgut combatre amb aquella decisió, que altres molts centres de caràcter concertat com el Claret no havien hagut de patir.

“Volem deixar clar que no hi hagué cap reunió prèvia per a informar-nos i explicar-nos els motius pels quals se’ns feia fora ni se’ns donà l’oportunitat d’estudiar solucions possibles al respecte, que n’hi havia. Només una telefonada plena de vaguetats quan encara estava negociant-se amb Conselleria la quantitat d’hores que s’acabaria perdent i mostrant així una insòlita urgència per desfer-se de nosaltres, una manca de sensibilitat humana i una falta de respecte envers la nostra dignitat com a persones que hem donat sempre el bo i millor de la nostra capacitat professional al centre. Una actitud, la de la direcció, impròpia d’una entitat que fa bandera del seu ideari cristià”, asseguren els afectats.

Estrada també reconeix que la Conselleria d’Educació “ha fet una gestió maldestra de la situació, en som tots conscients. Voler, de la nit al matí, desfer una estructura d’ensenyament que ha funcionat durant tant de temps, no ha estat molt encertat”.

Per últim, tots dos expliquen que “venim de famílies humils i treballadores i en aquest entorn hem après la solidaritat, l’honradesa i l’afecte com a puntals del nostre ser i la nostra manera de viure. Principis que la direcció s’ha estalviat en el moment d’abandonar-nos en el desconcert i el patiment dels últims mesos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa