Diari La Veu del País Valencià
Tornen els congressos dels Premis Octubre amb Llull, els maquis i els escriptors refugiats

EP / València.

La 45a edició dels Premis Octubre supera la “situació d’asfíxia” que ha viscut el certamen els últims anys i recupera una de les activitats que havia deixat de celebrar: els congressos. En aquesta ocasió, es dedicaran a Ramon Llull, als maquis i als escriptors refugiats. Així ho ha destacat el president honorífic d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, durant la presentació de les activitats culturals que ompliran la setmana dels Premis Octubre (els dies 26, 27, 28 i 29 d’octubre). Al costat d’ell han estat els coordinadors de cadascun dels congressos: Josep Enric Rubio (‘Congrés commemoratiu del setè centenari de Ramón Llull’), Vicent Sampedro (‘Els maqui: la resistència armada contra el franquisme (1936-1965)) i Vicent Berenguer (‘Escriptors refugiats. La literatura en l’exili’).

Climent ha assenyalat que, després d’anys d’ “asfíxia” i “bloqueig institucional”, en els quals van arribar fins i tot a plantejar-se seriosament deixar de celebrar aquesta setmana cultural, han aconseguit superar eixa “difícil situació” i tindre “una mica d’oxigen”. Així, han pogut tornar a recuperar els congressos −encara que sense estudiants universitaris, de moment− gràcies al finançament de la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster i de l’Editorial 3i4.

Amb aquests congressos, ha subratllat, entre altres coses, es commemorarà el setè centenari de la mort de Ramon Llull, en la memòria del qual “no s’ha fet res enguany” al País Valencià: “Malgrat tenir un Govern de progrés i sensible, s’ha oblidat”, ha lamentat Climent.

A més, durant la setmana hi haurà també altres actes culturals com l’actuació de Miquel Gil en homenatge a Llull, la presentació del llibre de la Història del protestantisme als Països Catalans, de Carod Rovira, o l’actuació poètica de Irakli Kakabadze a Ca Revolta.

Com a colofó, la nit del dissabte 29 es lliuraran els Premis Octubre en un sopar que tindrà lloc a l’Hotel Astoria. Com cada any, s’atorgarà el premi d’assaig Joan Fuster, el premi Vicent Andrés i Estellés de poesia i el premi Andròmina de narrativa. A ells se sumarà, enguany, un guardó especial per als escriptors refugiats a Pen Club, associació internacional i defensora dels escriptors en “llengües perseguides”. Durant la gala, es rendirà també homenatge a Quico Marínez, un dels últims maquis vius que queden, resident a Alacant.

Congressos

El congrés ‘Els maqui: la resistència armada contra el franquisme (1936-1965)’ se celebrarà com a “homenatge a aquells no es van rendir mai, malgrat perdre una guerra”, ha apuntat el coordinador de la jornada, Vicent Sampedro: “Van continuar en la lluita, per la idea de democràcia i llibertat”.

El ‘Congrés commemoratiu del setè centenari de Ramon Llull’ servirà per a commemorar l’efemèride de la mort de l’intel·lectual que, a València, “no ha tingut tanta repercussió” com a Catalunya, les Illes Balears, Roma, París o Alemanya, ha dit. Un congrés “humil però representatiu” de l’obra i de l’actuació de Llull com a personatge públic del segle XIII i XIV, ha assenyalat el coordinador del congrés Josep Enric Rubio.

Per últim, el congrés ‘Escriptors refugiats. La literatura en l’exili’ pretén mostrar i difondre el problema de la censura política que pateixen els escriptors perseguits per a expressar lliurement les seues opinions i les seues repercussions en la literatura. En aquest punt, el coordinador de la cita, Vicent Berenguer, ha lloat la labor de l’associació internacional d’escriptors Pen Club per la defensa d’autors que escriuen en llengües “minoritzades o perseguides”.

Comparteix

Icona de pantalla completa