Diari La Veu del País Valencià
El cicle Somelgrup, de música contemporània, retorna a l’IVAM: De l’associació a la socialització

Sixto Ferrero / València.

El col·lectiu o la colla d’amics que formen Somelgrup són, probablement, uns dels pioners en això de l’associacionisme cultural. Es declaren una associació sense ànim de lucre, pensada per a ser un punt de torbada on, a més d’inquietuds artístiques, hi ha, per damunt de tot, l’amistat. Tot just ara quan a la ciutat de València i altres indrets comarcals estan organitzant-se festivals als barris a càrrec de col·lectius més petits aglutinats en grans plataformes culturals, reapareix el cicle Somelgrup, organitzat pel col·lectiu homònim i conformat per quatre compositors valencians que en 2012 ja van ser dels primers a organitzar un festival al voltant de la música contemporània i les instal·lacions sonores al cap i casal. A partir de l’associacionisme apropaven propostes d’altres compositors i artistes sonors a la col·lectivitat.

Enguany retorna a l’IVAM i anirà també a la sala de la Fundació SGAE. D’aquesta manera, del 10 fins al 21 d’octubre, el festival acollirà concerts en diferents enclavaments, classes i tallers i instal·lacions sonores.

Vicent Adsuara, Pere Vicalet, José Luís Escrivà Córdoba i Gerardo Pérez són els membres del col·lectiu i estudiants de la promoció del 2007-2012 de Composició al Conservatori Superior de Música de València. Els quatre, actualment, són compositors en actiu, docents i, en algun cas, es troben fent el doctorat en Art. Després de tres edicions, va desaparèixer i ara retorna, encara que “el cicle ens costa temps, diners i salut, ho fem de bona gana”, afirmen Escrivà i Adsuara a aquest diari. A més a més, reconeixen que part del mèrit que s’haja recuperat el cicle és perquè “entitats com l’SGAE, la UPV, l’IVAM o CulturArts ens han donat el seu suport en aquesta edició”.

En 2014, diferents entrebancs organitzatius conduïren a un repensament de la situació: “Decidírem obrir un període d’autocrítica i reflexió sobre la proposta que hauríem de realitzar i de quina manera dur-la a terme”, recorden. El programa d’aquesta 4a edició contempla, sota el títol genèric d’”Essa sonora”, posar en el centre de tot la música, els compositors, els artistes i els espectadors per tal “d’establir noves relacions”. Cal destacar ací que, com a novetat, s’ha inclòs també la investigació artística. L’agrupació Col Lengon, el Grup CIMMA 2.0 i el Trio Feedback completen una programació per a la qual comptaran amb instal·lacions sonores, tallers de Soundcool i classes amb el compositor Sixto Manuel Herrero (podeu consultar els detalls de la programació en el document adjunt).

El cicle està adreçat “a qualsevol persona amb inquietuds i ganes de conèixer i no reconèixer”, afirmen ambdós compositors que fan seua la reflexió estesa pel compositor, i Premi Nacional de Música 2011, Alberto Posadas, quan diu que “el fet musical cal buscar-lo”.

Membres del col·lectiu Somelgrup.

Somelgrup té uns estatuts que volen fer extensibles a la societat a través dels seus llenguatges artístics, ja que els quatre compositors afirmen que hui cal “promocionar la música de nova creació de compositors” i, alhora, cal “posar en comú diferents experiències artístiques dels membres de l’associació”. La finalitat és “apropar la música i l’art al poble valencià”, la mateixa que a principis del segle XX va manifestar el conegut Grup dels Joves (compositors valencians) quan, en 1934, van publicar i saginar un manifest amb aquesta mateixa declaració. Somelgrup, igualment, aposta per “promoure la interacció de les diferents arts en produccions multidisciplinàries conjuntes” i “fomentar l’ús de l’art com a vehicle de socialització entre persones amb la finalitat d’aconseguir un món dins del marc de la Declaració Universal dels Drets Humans”. Així, entre altres finalitats, busquen socialitzar l’art, el creador i la població.

Davant d’aquesta nova edició, Adsuara i Escrivà afirmen que, a priorik, els agradaria “repetir l’èxit de públic de la 2a edició, que també fou a l’IVAM”, un fet que esperen aconseguir “atraient nous públics amb el curs de composició, les instal·lacions sonores o el taller de Soundcool”. En resum, afegeixen, “el públic participa com un element més, necessari per a la seua compleció”, per això el festival compta amb mostres diferenciades, com el taller de Soundcool amb el qual “pretenem apropar als escolars un nou món sonor, perquè és el públic del futur i cal fer pedagogia, perquè la gent no va als concerts per generació espontània”. En la mateixa línia, afegeixen que “un tema clau és que l’alumnat no només consumeix art, sinó que el produeix”. El dijous de vesprada, destaquen, “hi haurà un concert que combina so i imatge i que, “si no passa res, es realitzarà a l’esplanada de l’IVAM per intentar trencar l’espai tradicional del concert i introduir-se en l’àmbit públic. Així, alguns dels assistents potser no planifiquen anar al concert, però se’l trobaran al davant”, argumenten. No obstant això, valoren, des d’un punt de vista global, “créixer com a punt de referència més en la vida artística i musical actual”.

Finalment, agraeixen el suport de l’SGAE, de la Universitat Politècnica de València i de l’IVAM i CulturArts, que els han donat suports econòmic i logístic, mentre que es lamenten que, a nivell estatal, “el tema d’INAEM és difícil d’entendre” perquè “ens demanen un pressupost que no tenim i uns requisits molt difícils de cobrir. És un peix que es mossega la cua. Així mai no podrem accedir a aquelles ajudes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa