Diari La Veu del País Valencià
30 milions per ‘dignificar’ el Cabanyal ‘enfront de la destrucció planificada’
EP / València.

L’Ajuntament de València ha confirmat, aquest dilluns, que la inversió pública de 30 milions d’euros en el barri del Cabanyal-Canyamelar i Cap de França de la ciutat ja és realitat. D’aquests diners, 15 milions vindran dels Fons Feder i 15 de les arques municipals i serviran per desenvolupar el programa ‘Va Cabanyal’ i “dignificar” aquesta zona “enfront de la destrucció planificada durant 24 anys”, en paraules de l’alcalde Joan Ribó.

Així ho han anunciat, aquest dilluns, en roda de premsa, Ribó i el segon tinent d’alcalde i regidor d’Innovació, Jordi Peris, després que el Ministeri d’Hisenda haja resolt aquesta jornada els projectes finançats amb fons Feder. Per a dur a terme aquesta iniciativa s’ha hagut, primerament, de derogar el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal-Canyamelar impulsat per l’anterior Govern del PP.

Jordi Peris i Joan Ribó. Foto: Ajuntament de València.

El programa no només contempla la rehabilitació i regeneració del barri des de l’àmbit més purament urbanístic, sinó també des del social, econòmic i comercial: “Parlem de comerç, de benestar social, tenint en compte que hi ha problemes socials greus acumulats des de fa molt temps, d’inclusió de persones, de treball digne”, així com d’“aspectes culturals”, ha asseverat l’alcalde del cap i casal.

L’objectiu d’aquest programa és “millorar la qualitat de vida enfront del procés de destrucció planificat durant 24 anys”, segons ha explicat Ribó, qui ha afegit que “ amb el plantejament adequat i la gestió adequada les coses són possibles”.

Cinc anys de programa

La inversió, que començarà a aplicar-se a partir de 2017, es durà a terme durant els cinc anys en els quals està previst desenvolupar ‘Va Cabanyal’, resultat del “procés de participació” dut a terme entre els veïns i les entitats del barri. Les iniciatives incloses en aquest programa s’han coordinat i gestionat a través de la regidoria d’Innovació i la Fundació InnDEA.

El regidor Jordi Peris ha considerat l’acceptació del projecte presentat per València als Fons Feder com una “bona notícia molt esperada” després d’“un procés llarg i de molt de treball” iniciat en gener.

Regeneració social

Peris ha precisat que el tema social es tractarà “des del minut u” i que entre les primeres actuacions està prevista la creació d’una oficina de suport a famílies en risc de vulnerabilitat; la repoblació comercial −s’hi ha destinat un milió d’euros−, sobretot, a la zona zero; actuacions en habitatge, i la rehabilitació de l’Escorxador.

Entre les mesures socials també es troben les encaminades a la integració sociolaboral. A més, en el desenvolupament del programa es contemplen iniciatives en l’àmbit de la mobilitat, com ara recorreguts de preferència per als vianants. També s’han destinat dos milions d’euros a l’eficiència energètica i a la rehabilitació d’habitatges privats i socials. En la part cultural, per a la qual també hi ha 2 milions d’euros, es preveu la rehabilitació de la Casa dels Bous com a seu del Museu del Mar.

Així mateix, s’ha programat una instal·lació esportiva a Doctor Lluch, la urbanització del carrer Sant Pere i el seu entorn, la rehabilitació d’equipaments comercials i el relleu en el comerç, la creació d’un centre cívic i el suport a l’emprenedoria.

Comparteix

Icona de pantalla completa