Diari La Veu del País Valencià
Una vintena de palaus i museus obrin les seues portes com a bestreta al 9 d’Octubre

RedactaVeu / València.

Un total de nou museus i nou palaus del País Valencià celebren aquest cap de setmana jornades de portes obertes com a bestreta a la celebració del 9 d’Octubre, el primer amb un programa conjunt del Consell, les Corts Valencianes, la Diputació de València i els Ajuntaments de València, Alacant i Castelló, amb unes 65 activitats.

El Palau de la Generalitat a València donarà el tret d’eixida aquest dissabte 1 d’octubre a les celebracions amb motiu de la diada del País Valencià amb visites per al públic de 9 a 20 hores.

Com a plat fort d’aquesta edició tots els museus adherits a la iniciativa romandran oberts al públic aquest cap de setmana fins a la matinada de dissabte i fins a les 20 hores del diumenge. Mentrestant els palaus es podran visitar també els dos dies des de les 10 del matí fins a les 20 hores.

Obriran les seues portes al públic l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), el Centre del Carmen, la Beneficència, el Museu de la Ciutat de València, el Museu de Belles arts de València i Castelló, el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ) i el Museu Belles arts Gravina també d’Alacant.

Per part dels palaus, s’han sumat al programa la Casa de l’Almirall d’Aragó de València,el Palau dels Borja (actual seu de les Corts) i els palaus de Baylía, el Marquès de l’Scala, els Català de Valeriola, els Marquesos de Malferit, els Mercaders i els d’En Bou, tots en el cap i casal.

Tots els edificis obriran les seues portes a la ciutadania de manera gratuïta amb l’objectiu d’acostar el patrimoni valencià al conjunt de la societat valenciana. Amb motiu del 9 d’Octubre, el Palau de la Generalitat ja va celebrar una jornada de portes obertes amb gran èxit d’assistència i més de 40.000 persones que es van acostar a conèixer la història de la seu del Govern valencià.

La iniciativa d’aquest cap de setmana és solament un aperitiu dels actes programats en diversos municipis del nostre territori durant els set dies previs a la celebració del dia de la regió, amb unes 65 propostes per a joves i majors.

Propostes a Castelló de la Plana

A les 11.30 hores d’aquest dissabte tindrà lloc, a l’Ermita de Sant Francesc de la Font i paratge del Molí de la Font a Castelló, un acte d’homenatge popular a Tombatossals. També a Castelló de la Plana, a partir de les 17.30 hores se celebra el Dia del Cant Valencià d’Estil, amb cercavila i actuació –a les 19.30h– del Grup Ramell a la Plaça Major de Castelló.

També hi haurà una actuació itinerant que recorrerà diverses places del centre històric de la ciutat –plaça de la Pau, plaça de Santa Clara, plaça de la Peixateria, plaça de l’Herba (Casa Abadia)– i que finalitzarà en una actuació en la plaça Major de Castelló on tindrà lloc una cantà amb la interpretació de la fandangà pel Grup Ramell.

Finalment, a les 20:30 hores d’aquest dissabte primer d’octubre, està previst, a l’Ermita de la Magdalena de Castelló, un concert de Música Mediterrània, el ‘Xiromita Trad Project’, amb les actuacions del dolçainer Miquel Gironés, acompanyat per les veus de Miquel Gil i Rafel Arnal, a més de per la viola de roda i laüt d’Abel Garcí, els sons de la guitarra de Toni Porcar, el baix de Gusmà Gil i Víctor Través a la percussió.

Entrada infantil de moros al cap i casal i Dani Miquel a Alacant

Pel que fa al cap i casal, a les 18 hores d’aquesta vesprada se celebrarà un concert de la Banda Musical U.D.P. de Llíria-Camp de Túria-Serranos a la plaça de Sant Llorenç de València. A la mateixa hora també està prevista la II entrada Infantil de Moros i Cristians que recorrerà la plaça del Comte de Bunyol, el carrer dels Cavallers, el carrer dels Serrans i la plaça dels Furs, mentre que a les 20 hores se celebrarà una representació de les ambaixades de la conquesta a la Plaça dels Furs de València.

Finalment, a Alacant, i dins dels actes adreçats als més menuts, a les 18 hores se celebrarà un concert de Dani Miquel al Teatre Arniches.

Amb aquestes propostes, es commemora la presa de possessió de la ciutat de València per part de Jaume I, que va projectar en ella l’epicentre d’un nou regne. Actualment és una de les festes més antigues d’Europa i “malgrat les més difícils circumstàncies, és referent irrenunciable del poble valencià”, ha reivindicat la Generalitat, que, amb aquesta tradició, vol insistir en la seua “arrelada voluntat de fer valdre els valors de la llibertat, la concòrdia i la solidaritat amb l’esperit d’un poble que mira cap al futur”.

Dissabte 1 d’octubre:

Jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat amb recorregut delimitat 9.00h – 20.00h

El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tots el que vulguen puguen visitar el Pati Gòtic, la Sala Daurada, l’Escrivania, la Sala Vella, la Sala dels Reis i la Sala Nova o de Corts.

9 Museus oberts fins a les 00.00h: IVAM, MUVIM, Centre del Carme, Beneficència, Museu de la Ciutat, Museus de Belles Arts de València i Castelló, el MARQ i el Museu de Belles Arts Gravina.

9 Palaus oberts de 10.00h a 20.00h: Palau de la Generalitat, Palau dels Almiralls d’Aragó – Banys de l’Almirall, Palau dels Borja-Corts Valencianes, Palau de la Batlia, Palau del marqués de l’Scala, Palau dels Català de Valeriola, Palau del marqués de Malferit, Palau dels Mercaders, Palau d’en Bou.

11.30h

XXXVI Acte homenatge popular a Tombatossals a l’Ermita de Sant Francesc de la Font i paratge del Molí de la Font a Castelló.

17.30h – 20.30h

Dia del Cant Valencià dEstil a Castelló. Cercavila + Actuació a les 19.30h en l’escenari del Grup Ramell a la Plaça Major de Castelló.

Actuació itinerant que recorre diverses places del centre històric de la ciutat i que finalitza en una actuació en la Plaça Major de Castelló.

L’entrada és gratuïta.

17.30h Plaça de la Pau

17.55h Plaça de Santa Clara

18.20h Plaça de la Peixateria

18.45h Plaça de l’Herba (Casa Abadia)

19.10h Carrer Arxiprest Balaguer (lateral de Santa Maria)

19.20h Plaça Major: cantà amb la interpretació de la fandangà pel Grup Ramell

20.30h Final

18.00h

Concert de la Banda Musical U.D.P. de LlíriaCamp de TúriaSerranos a la Plaça de Sant Llorenç en València

18.00h

II Entrada Infantil de Moros i Cristians a València. Plaça del Comte de Bunyol, Carrer dels Cavallers, Carrer dels Serrans i Plaça dels Furs

18.00h

Concert Dani Miquel en el Teatre Arniches d’Alacant,

20.00h

Representació de les ambaixades de la conquesta a la Plaça dels Furs de València.

22.30h

Concert de Música Mediterrània: Xiromita Trad Project a l’Ermita de la Magdalena de Castelló.

Miquel Gironés (dolçainer), Miquel Gil (veu), Rafel Arnal (veu), Abel Garcí (viola de roda i laüt), Toni Porcar (guitarra), Gusmà Gil (baix) i Víctor Través (percussió).

Diumenge 2 d’octubre:

Jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat amb recorregut delimitat 9.00h – 20.00h. El Palau de la Generalitat obri les portes perquè tots el que vulguen puguen visitar el Pati Gòtic, la Sala Daurada, l’Escrivania, la Sala Vella, la Sala dels Reis i la Sala Nova o de Corts.

9 Museus oberts fins a les 20.00h: IVAM, MUVIM, Centre del Carme, Beneficència, Museu de la Ciutat, Museus de Belles Arts de València i Castelló, el MARQ i el Museu de Belles Arts Gravina.

9 Palaus oberts de 10.00h a 20.00h: Palau de la Generalitat, Palau dels Almiralls d’Aragó-Banys de l’Almirall, Palau dels Borja-Corts Valencianes, Palau de la Batlia, Palau del Marqués de l’Scala, Palau dels Català de Valeriola, Palau del Marqués de Malferit, Palau dels Mercaders, Palau d’en Bou.

10.00h

Inauguració Exposició de Jarque a la sala de l’Escrivania del Palau de la Generalitat Inauguració de l’exposició d’obres del fotògraf valencià Francesc Jarque (1940 – 2016) a la Sala de l’Escrivania del Palau de la Generalitat.

11.40h

Alardo entre Moros i Cristians als voltants de la Plaça de la Mare de Déu a València,

Plaça de la Reina, Carrer del Micalet, Plaça de la Mare de Déu, Carrer dels Cavallers, Plaça de Manises, Carrer dels Serrans i Plaça dels Furs.

17.30h – 20.30h

Dia del Cant Valencià dEstil a València. Actuació itinerant + Actuació en escenari al claustre gòtic del Centre del Carme. Actuació itinerant que recorre diverses places del centre històric de la ciutat i que finalitza amb una actuació al claustre gòtic del Centre del Carme. L’entrada és gratuïta. Participen: al cant Teresa Segarra, Maria Amparo Hurtado, Isabel de Quart, Tatiana Prades, Josep Martí, Jacint Hernández, José de Castellar i Christian Penalba; al vers Paco de Faura i Vicent de Rosa; a l’acompanyament intrumental els músics de corda de Godella i els de vent de Bétera; a la dolçaina i el tabal l’ Associació de Música Tradicional Xarançaina de Castelló.

17.30h Plaça de Sant Lluís Beltrán (l’Almodí)

17.55h Plaça de Manises

18.20h Plaça de Cisneros (Museu d’Història de la Medicina)

18.45h Plaça dels Furs (Torres de Serrans)

19.10h Plaça del Carme

19.20h Claustre gòtic del Centre del Carme

20.30h Final

18.00h

Concert de Dani Miquel a la Plaça de l’Hort dels Corders de Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa