Diari La Veu del País Valencià
La GVA elabora una pionera Llei de Cooperació per a ‘passar pàgina’ del cas Blasco
EP / València

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres l’avantprojecte de la nova Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, amb la qual cerca actualitzar la norma de 2007 i “passar pàgina” del cas Blasco. El conseller de Transparència, Responsabilitat, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha explicat el contingut d’aquest avantprojecte de llei en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en la qual ha estat acompanyada per Mónica Oltra.

Manuel Alcaraz ha assenyalat que es tracta de la primera llei del seu departament elaborada aquesta legislatura i ha subratllat el “simbòlic” fet que suposa que siga sobre cooperació.

De fet, ha assegurat que es regula per llei que tots els actius que es recuperen de corrupció sobre cooperació s’invertisquen en aquesta matèria i, sobre aquest tema, ha indicat que ja s’han recuperat 230.000 euros.

Respecte als pisos recuperats del cas Blasco ha indicat que no s’han venut perquè “el valor de mercat ha baixat i es perdrien molts diners”, però que es destinaran a polítiques socials.

Inquirit per si aquesta llei evitarà que es puguen repetir casos com el protagonitzat per l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Alcaraz ha destacat que “la vacuna contra la corrupció no existeix”. No obstant açò, ha manifestat que “en la mesura que la llei modernitza objectius, amplia els actors i millora els instruments participatius, fa molt més difícil que puguen succeir aquest tipus de coses”.

Així mateix, la futura llei fa seus els compromisos del Pacte Valencià contra la Pobresa, document de consens signat en 2009 per tots els partits amb representació en les Corts, per a lluitar contra la pobresa i a favor del desenvolupament sostenible dels pobles.

El nou text legal en matèria de cooperació obrirà així nous espais, modernitzarà i articularà els diferents elements que constitueixen la política de la Generalitat, implicant al seu torn a totes les conselleries, a més d’adequar-se a la realitat i reptes actuals, encaminats a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU.

L’Agenda 2030, integrada per 17 objectius i 169 metes, constitueix el marc de totes les polítiques de cooperació i desenvolupament, a més de representar una oportunitat excepcional a les comunitats i autoritats locals, regionals i internacionals per a treballar juntes sobre bases innovadores, centrades en els drets humans dels pobles.

Comparteix

Icona de pantalla completa