Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient informa desfavorablement sobre Puerto Mediterráneo de Paterna

Xavier Pérez / València.

La Comissió d’Avaluació Ambiental de la Generalitat ha acordat emetre una memòria ambiental desfavorable a l’actuació territorial estratègica (ATE), coneguda com Puerto Mediterráneo, projectada en el terme municipal de Paterna. La decisió ha estat adoptada després d’estudiar la documentació presentada en les fases d’informació pública i de l’informe de sostenibilitat ambiental, vistos els informes emesos pels organismes i entitats consultades sobre aquesta documentació i d’acord amb la corresponent anàlisi tècnica.

L’empresa pormotora tenia previst fer a una inversió estrangera propera a 800 milions que preveia un impacte laboral de 4.000 ocupacions per a la zona.

En declaracions als mitjans i acompanyat pels directors generals Antoni Marzo i Lluís Ferrando, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha explicat que, una vegada revisats els informes tècnics, s’ha desestimat la memòria per un conjunt d’aspectes del projecte que van en contra o no compleixen el que estableix l’informe de compatibilitat del 2013.

A continuació, l’òrgan ambiental, que és la Conselleria competent en Medi Ambient, comunicarà la decisió a l’òrgan substantiu, que és la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, responsable de la resolució definitiva sobre l’ATE.

Entre els informes tècnics desfavorables, Julià Álvaro ha destacat els relatius a accessos, tant del Ministeri de Foment com de la Direcció General de Mobilitat, que afecten, “bàsicament, les carreteres CV 35 i CV 31”, ha precisat. La proposta de l’ATE projecta, ha assenyalat, unes franges de protecció que redueixen en un 50% les mesures establertes en l’informe de compatibilitat (100 metres per a la CV 35 i 50 metres per a la CV 31), perquè considera imprescindible la reducció per a la viabilitat del projecte. A més, ubica usos diversos en aquestes franges de protecció.

Julià també ha assenyalat que el projecte s’aparta de l’informe de compatibilitat pel que fa a la modificació del llit actual del barranc d’En Dolça. El projecte proposa canviar el seu traçat amb un nou llit que discorre per la zona d’afecció de la CV-35.

El secretari autonòmic també ha subratllat, entre les distintes raons que justifiquen l’informe desfavorable de la comissió, l’important increment en els nivells de contaminació atmosfèrica i l’augment de desplaçaments en vehicle privat (d’acord amb el nombre de visitants previstos) que el projecte generarà i que, per tant, va en contra de l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic 2013-20, actualment en revisió.

La decisió s’ha pres per consens dels membres de la Comissió, càrrecs i funcionaris de les dos conselleries mencionades. També s’han abordat altres plans o programes de diverses localitats del País Valencià.

Compromís Paterna: ‘Hem aconseguit parar Goliath’

Després d’anys de lluita, de treball i de denúncia constant per part de Compromís per Paterna, “hem aconseguit parar Goliath. Ha sigut una lluita desigual, on la gent del poble, la gent que estima la Mola, ha lluitat contra una empresa multinacional amb centenars de milers d’euros per a gastar en publicitats, advocats i assessors legals encarregats de vestir durant anys al monstre de formigó de fina seda”, ha afirmat el portaveu de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, que ha celebrat aquest informe desfavorable.

“Però alguna cosa ha canviat al nostre País. Després de l’inusual impuls polític al projecte, per part de l’equip de Bonig, per fi s’ha acabat amb el ‘todo vale’. Es tracta d’una decissió històrica de la Conselleria, un colp damunt la taula”, on els tècnics i funcionaris del Govern del Botànic “han tancat les portes als especuladors, depredadors del territori i a tots els interessos econòmics que els envolten”.

Una primera batalla guanyada per aquells i aquelles “que mai hem volgut que Puerto Mediterráneo s’instal·lara en Paterna. Com va dir Vicent Andrés Estellés “Res no podran contra un poble unit, alegre i combatiu”.

Segons Ramón, “des de Compromís per Paterna, continuarem treballant perquè, després que la Comissió d’Avaluació Ambiental haja tombat el projecte, el Consell de la Generalitat soterre definitivament Puerto Mediterráneo. Hui hem donat una lliçó a aquells que volien omplir la Mola de formigó i també tanquem els dubtes que algunes persones, des de la comoditat de la seua butaca, havien manifestat interessadament sobre el nostre compromís contra Puerto Mediterráneo”.

“Aquesta decissió ens dóna una espenta fortíssima per a començar a desenvolupar ‘l’Acord del Batà’, amb les figures de protecció de les trinxeres de la Mola i del barranc d’Endolça, per a tancar la porta definitivament a la urbanització del paratge i garantir la seua pervivència com a entorn natural per als futurs paterners i paterneres”, conclou Juanma Ramón.

Comparteix

Icona de pantalla completa