Diari La Veu del País Valencià
L’Aplec de la Mariola comença aquest diumenge amb una excursió de bellesa matemàtica
RedactaVeu/ Ibi

El 4t Aplec de la Mariola, que tindrà lloc a Ibi el pròxim 15 d’octubre, ja té tancat el programa definitiu d’activitats, que giraran al voltant del lema ‘Identitats Migrants’. L’acte previ serà aquest diumenge, 2 d’octubre, quan es realitzarà l’excursió titulada Bellesa matemàtica en la rambla de la Gavarnera, de la mà del divulgador etnobotànic i col·laborador de la Veu, Daniel Climent i el professor d’Ecologia de la UA Carlos Martín Cantarino. Entre els altres actes destaquen una taula redona, una exposició i una sobretaula poètica, que abordaran el tema dels moviments migratoris als pobles de les valls de la Mariola i com aquest fenomen ha condicionat l’evolució de la societat al llarg de l’últim segle.

>

Vídeo: Canal Aplec de la Mariola.

L’excursió Bellesa matemàtica en la rambla de la Gavarnera eixirà des de l’entorn del paratge municipal de Sant Pasqual, a les proximitats del parc natural de la Font Roja, i discorrerà pel llit de la rambla de la Gavarnera i els seus voltants, mentre que s’analitzaran diversos aspectes sobre la botànica de la zona i la seua relació amb les matemàtiques. L’activitat està organitzada de manera conjunta amb l’Associació El Teix de promoció del valencià a Ibi i el Col·lectiu Saginosa, una de les entitats que componen l’Assemblea dels Pobles de la Mariola i que fa d’amfitriona d’aquesta edició de l’Aplec.

També des del 10 d’octubre fins al 30 de novembre es podrà visitar l’exposició Migracions a Ibi i identitats col·lectives, que mostrarà els diversos moviments migratoris que s’han produït en aquesta localitat de la Foia de Castalla des de començaments del segle XX.

15 d’octubre

El dissabte, 15 d’octubre, serà el dia on es concentraran tots els actes que tindran com a comú denominador les ‘Identitats migrants’ que són el tema d’enguany ja que Ibi, la localitat amfitriona, ha sigut protagonista de moviments de població molt significatius, tant d’eixida com d’arribada de persones.

Imatge: Aplec de la Mariola.

L’Aplec comptarà a més amb una mostra d’actuacions folklòriques d’algunes de les diverses cultures que hui dia conviuen a Ibi, així com una fireta d’entitats i associacions i de productes autòctons, a més d’activitats infantils i àpats populars i de germanor. La jornada, però, començarà amb una excursió per l’entorn natural de la població, i que durà el títol de Barranc, molins i séquies, aigua que migra.

A la vesprada el plat fort serà la taula redona que comptarà amb una xarrada del professor de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant (UA) José Ramón Valero, qui després serà també moderador d’un col·loqui on s’analitzaran diversos aspectes al voltant de les migracions, des de punts de vista com són la sociologia, l’assistència social i laboral i l’experiència vivencial.

A la nit arribarà el moment de la festa i d’un dels atractius d’aquest aplec, els concerts dels grups Inèrcia, Killing Calacas, Ebri Knight i Herba Negra, juntament amb l’actuació dels djs The Blackfank Club.

Manifest

En cada edició l’Assemblea dels Pobles de la Mariola condensa en un manifest l’esperit de la temàtica de l’Aplec. Enguany ja ha sigut presentat i es pot consultar en la web, on tothom s’hi pot adherir, amb el títol homònim ‘Identitats migrants’.

D’aquesta manera, els organitzadors volen, entre altres aspectes, “encetar la reflexió” sobre “què han significat per a la identitat col·lectiva de les societats d’acollida els diferents fluxos migratoris o com han evolucionat en aquest aspecte els pobles de la Mariola en els darrers 150 anys”, a més d’analitzar “què implica per a un individu la marxa de la seua terra i l’arribada a una nova llar”, o “com és aquest encaix en la societat d’acollida.”

Comparteix

Icona de pantalla completa