Diari La Veu del País Valencià
Alacant reclama a Foment un rodalies que connecte la Safor, les Marines i l’Alacantí 
RedactaVeu / Alacant

Els tres grups municipals que composen l’equip de Govern de l’Ajuntament d’Alacant –PSOE, Guanyar i Compromís— elevaren al ple celebrat ahir, dia 29 de setembre, una Declaració Institucional per exigir al Govern estatal que considere la viabilitat de l’anomenat Tren de la Costa, atenent a raons d’interès social i de vertebració del territori, i que redissenye el projecte per captar la major demanda possible de viatgers i augmentar així la seua rendibilitat social i econòmica.

En aquesta proposta, l’executiu municipal fa referència a la situació d’infrafinanançament autonòmic i de deute històric que el Govern espanyol manté amb el País Valencià i recorda que l’anomenat Tren de la Costa estava inclòs dins del Pla de Rodalies signat en 2010, que contemplava actuacions per valor de 3.400 milions d’euros, de les quals no se n’ha executat cap.

La Declaració Institucional recorda que l’any 1884 es va obrir la línia ferroviària entre Gandia i Dénia, la primera en tota la Península Ibèrica de via estreta, i va ser tancada en 1974, després de 90 anys de funcionament. Des de llavors, els ajuntaments de la Marina Alta i de la Safor han reclamat sense èxit la seua reobertura.

L’últim estudi del Ministeri de Foment sobre el tren que uniria el Tram Gandia-Dénia i Dénia-Alacant publicat el passat 8 de juliol concep aquest projecte com un tren d’altes prestacions i una alta velocitat entre les estacions de Gandia i Alacant.

Aquest estudi contemplaria solament tres parades (Oliva, Dénia i Benidorm) i, sobre la base de criteris de rendibilitat financera i socioeconòmica, conclou que un projecte d’aquestes característiques no seria rendible.

Aquest concepte de Tren de la Costa contravé totes les reivindicacions que des de tots els sectors de la societat de les quatre comarques implicades –la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa i l’Alacantí—s’han reclamat històricament.

Aquesta zona és una de les més densament poblades i amb major atractiu turístic del País Valencià, la qual cosa la converteix en un àrea de les més adequades per a un tipus de ferrocarril de rodalies que servisca de transport entre els diferents pobles de les quatre comarques i que unisca les dues grans ciutats valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa