Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró denuncia la falta d’informació sobre la crema de la palla de l’arròs
RedactaVeu / València

Acció Ecologista Agró (AE-Agró) ha exigit a la Conselleria d’Agricultura els informes i estudis tècnics que justifiquen la conveniència de la crema de la palla de l’arròs com a millor mesura de gestió a tot el parc natural, segons denuncia en un comunicat fet públic aquest dimecres.

Així, des de la designació d’Elena Cebrián com a consellera i de Julià Álvaro com a secretari autonòmic de Medi Ambient, Agró apunta que “ha emfatitzat la importància de disposar de tota la informació possible” sobre les alternatives i propostes de gestió de la palla d’arròs, tenint en compte els impactes agronòmics i ambientals que implica estendre la crema de la palla a tot el parc natural de l’Albufera de València.

No obstant això, a pesar de ser membre de la Junta Rectora de l’Albufera i de formar part de la Comissió d’Agricultura d’aquest òrgan de participació, l’entitat ecologista es lamenta que “Agró continua sense rebre la documentació requerida sobre la crema de la palla” i posa com a exemple els estudis tècnics que, segons la Conselleria, avalen la seua efectivitat contra la Leersia oryzoides i altres plagues de l’arròs.

Per aquest motiu, AE-Agró ha sol·licitat els informes sobre l’evolució de la Leersia oryzoides i la resta de plagues dels arrossars on la Conselleria, per raons fitosanitàries, va consentir la crema en 2015 .

Malalties respiratòries, crisis d’asma i afeccions pulmonars

A més a més, ha demanat a la Conselleria l’estudi sobre la matèrica orgànica dels arrossars i la proposta de cremes per a 2016: protocol, seguiment i informe justificatiu emès pel Servei de Sanitat Vegetal. També volen saber “si existeix alguna mesura per al seguiment agronòmic de les cremes”, tant pel que respecta a la matèria orgànica com a les plagues i, “per descomptat, si s’està efectuant algun estudi sobre l’impacte en la salut humana i els efectes mediambientals de les cremes, ja que aquesta pràctica pot augmentar les malalties respiratòries, les crisis d’asma i les afeccions pulmonars i suposa una contribució ‘made in València’ al canvi climàtic”.

El comunicat d’AE-Agró continua recordant que l’arrossar té una gran influència sobre l’Albufera −qualitat de l’aigua, biodiversitat, producció agrícola, turisme, caça…− i la gestió de la palla “juga un paper clau”. Des d’AE-Agró asseguren ser “conscients” que es tracta d’un tema “complex” i que no tots els camps d’arròs presenten les mateixes possibilitats per a la gestió d’aquest residu agrícola que es pot cremar, fanguejar, aprofitar com a biomassa, com a matèria primera, etc.

“Però, siga com siga, la palla s’ha de gestionar amb rigor, serietat, planificació, transparència i informes tècnics que oferisquen la millor solució possible per al medi ambient, els habitants del parc natural i els productors d’arròs de l’Albufera. I açò ara no passa”, assegura.

Comparteix

Icona de pantalla completa