Sánchez anuncia la seua intenció de convocar el 39è Congrés del PSOE amb primàries a l'octubre

El líder del PSOE forçaria les primàries abans d'uns hipotètics tercers comicis.
26 setembre 2016 01:00h
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en roda de premsa a la seu de Ferraz.
ACN / Madrid

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat, aquest dilluns, davant la permanent de l'Executiva Federal del seu partit la intenció de convocar el 39è Congrés Federal del PSOE i celebrar unes primàries al mes d'octubre, abans d'unes possibles terceres eleccions. Sánchez ha anunciat la decisió just després dels comicis d'aquest diumenge a Galícia i Euskadi, on els socialistes van rebre un dur revés a les urnes i es van veure superats per En Marea i Podem als dos territoris.

La convocatòria del Congrés dels socialistes s'emmarca en la seua estratègia per mantenir-se en la direcció del partit i té lloc a cinc dies del Comitè Federal del PSOE, on la direcció analitzarà els resultats electorals i on els barons podrien expressar les seues diferències respecte a l'estratègia i el lideratge del secretari general.

Sánchez comunicarà la decisió al Comitè Federal del pròxim dissabte, on els barons han de decidir si avalen o no la seua proposta de data, però on no li podran vetar la convocatòria ni imposar un canvi de data. 

La maniobra de l'equip de Sánchez es basa en el fet que el Congrés ja estava convocat des de l'11 de gener, però posteriorment s'ha ajornat en diverses ocasions fins ara. 

Per tant, el Congrés s'ha de celebrar i al Comitè Federal de dissabte li queda aprovar o rebutjar la data. Ni tan sols en pot proposar una d'alternativa, perquè segons els estatuts la proposta parteix de l'Executiva del partit. 

Sánchez ha fet cas omís a les veus dels barons crítics que la setmana passada advertien el secretari general del PSOE que una convocatòria de les primàries abans dels hipotètics tercers comicis seria irresponsable. Li ho van dir divendres el líder dels socialistes castellano-manxecs, Emiliano García-Page, i l’aragonès, Javier Lambán. 

Unes veus que se sumen a les de la presidenta andalusa, Susana Díaz, i que discrepen també de la voluntat del líder dels socialistes espanyols d'intentar formar un Govern alternatiu al de Mariano Rajoy, perquè –segons va afirmar Díaz− "no es pot governar amb 85 escons" i qualsevol alternativa necessitaria, a més, el suport de les forces independentistes, vetades per a Sánchez.

23 d'octubre, primàries; 2, 3 i 4 de desembre, Congrés

Les dates elegides per Sánchez donen molt poc de marge de maniobra als crítics per bastir una alternativa al seu lideratge. El secretari general del PSOE vol celebrar les primàries el dia 23 d'octubre, de manera que qualsevol candidat disposaria només de quatre setmanes per fer la campanya i aconseguir els suports necessaris per batre'l. 

Aquestes primàries servirien per designar el càrrec que ara ocupa Sánchez i el Congrés Federal dels dies 2, 3 i 4 de desembre acabaria de configurar l'executiva del partit. El Congrés tindria lloc, doncs, a 15 dies dels hipotètics tercers comicis, que si s'aprova la reforma que ha presentat el PP al Congrés tindrien lloc el 18 de desembre. 
 
next