Diari La Veu del País Valencià
Podem reclama a Marzà la implantació d’un nou model de finançament per a les universitats

RedactaVeu / València.

Podem ha reclamat a la Conselleria de Educació, Cultura, Esports i Innovació la implantació d’un nou model de finançament per a les universitats “amb criteris clars, amb una metodologia participada i consensuada per la seua comunitat i en el més breu termini de temps possible”, segons va interpel·lar en les Corts aquesta setmana al conseller Vicent Marzà la diputada Sandra Mínguez.

Mínguez va recordar que al juliol el president de la Generalitat, Ximo Puig, va assenyalar que la previsió del Consell respecte a les taxes universitàries era baixar-les a mitjà termini abans que concloga la legislatura i que Marzà va indicar el mateix mes que la Conselleria està estudiant la forma d’incidir en les taxes universitàries per al curs que ve, de manera que no siguen tan costoses per a l’alumnat amb menys recursos.

No obstant açò, la parlamentària ha criticat que “la realitat és que dos cursos després de la seua entrada en el govern, segueixen congelades les taxes universitàries. Exactament igual que estaven durant el govern del PP”. La diputada ha assenyalat que tant Puig com Marzà “han afirmat coses que no compliran” i els ha exigit que complisquen la seua paraula.

Mínguez ha reconegut la labor que s’ha fet des de la Conselleria per a pal·liar la situació universitària i en aquest sentit, ha al·ludit a les beques salari, pioneres en tot l’estat; la regularització de les beques, baixant a 5 la nota o l’augment en un 40% respecte a l’any anterior la partida en beques.

No obstant açò, la diputada de Podem ha advocat per un sistema de finançament més just, “no prenent com a requisit de més pes el nombre de matriculats per universitat, la qual cosa provoca que les universitats més grans cada any tinguen major finançament i les més xicotetes, cada any, menys”, qüestió que provoca desigualtats.

Mínguez ha recordat que les matrícules universitàries de la nostra comunitat, que oscil·len entre els 978 euros i els 1.549, situen els centres universitaris valencians com els quarts més cars de tot Espanya, amb una mitjana de 200 euros més que la resta del país i ha lamentat que en els últims 4 anys, més de 15.500 joves valencians han sigut expulsats de les universitats per la pujada de taxes i la baixada de beques.

Comparteix

Icona de pantalla completa