Marcos Benavent: 'Mariano Rajoy estava al corrent' de la trama corrupta d’Imelsa

El grau de les implicacions varia segons el personatge, però les declaracions de l'exgerent d'aquesta empresa pública són de gran abast
23 setembre 2016 01:00h
Marcos benavent, abans de declarar hui davant el jutge.
RedactaVeu / EP / València

L’exgerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, ha acusat, aquest divendres, el president del Govern en funcions i del Partit Popular, Mariano Rajoy, “d’estar al corrent” de la suposada trama corrupta que s'investiga en el jutjat d'instrucció número 18 de València.

Benavent, l'autodefinit com 'yonqui dels diners', ha fet aquestes manifestacions als mitjans de comunicació moments abans de declarar com a investigat en una de les peces del ‘cas Imelsa’; en concret, la relativa als contractes municipals de cultura. La seua declaració davant el jutge estava prevista a les 13 hores.

Una vegada alçat el secret de sumari de la peça principal d'Imelsa, Benavent ha donat més noms suposadament involucrats en la trama. En concret, s'ha referit a l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i al president del Govern, Mariano Rajoy: "Jo crec que Camps estava al corrent; Mariano Rajoy estava el corrent, i el partit; és el que hi ha", ha assenyalat.

Preguntat com sap que Rajoy estava al corrent de les irregularitats, ha respost: "Estem veient-ho tots els dies. Hem de despertar una mica la gent". També ha recordat que el PP "està imputat per corrupció, per destrucció de discs durs...".

Per açò, explica que "negar que el president no sap que en el seu partit passen aquestes coses... Jo no el faig tan ximple. Cadascú que crega el que vulga".

Quan se li ha preguntat si l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, li va comentar que havia parlat amb Rajoy del que estava ocorrent, ha afirmat: "Rajoy el va fitxar a ell a Xàtiva; a partir d'ací l'home va pujar dins del partit i ara està de president en funcions", ha respost.

Benavent, malgrat acusar també directament a Camps, ha indicat que amb ell mai ha parlat del cobrament de comissions, i sobre l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, preguntat per si ella sabia el que feia el seu llavors regidor de Cultura, María José Alcón, ha dit que ho desconeix: "Caldrà preguntar-li-ho a ella", ha postil·lat.

“El poder corromp”

Així mateix, Benavent ha indicat que "tots els consellers en el poder −en el moment en què van succeir els fets− saben moltíssimes coses. Una altra cosa és que les denuncies o no i entres en la dinàmica del joc". "Quan estàs en el poder, el poder corromp", ha lamentat.

Implica els consellers

Com a resposta a la pregunta de si inclou en aquest grup l'exconseller Esteban González Pons, ha dit: "Tots els que han tingut responsabilitat de govern saben de les mogudes que hi ha a tots els nivells. González Pons va estar de conseller i Ciegsa −empresa pública dedica a la construcció de col·legis que s'investiga per frau− depenia d'ell".

Així mateix, interpel·lat per la Conselleria d'Infraestructures que dirigia en eixa època l'actual presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha afirmat que desconeix si estava involucrada en la trama, però ha agregat que "en infraestructures és on més comissions es donen per les construccions i totes les mogudes que hi ha".

I respecte de l'exconseller d'Educació i vicepresident de les Corts Valencianes, Alejandro Font de Mora, ha agregat: "Ell estava de conseller −en el moment en què es va produir el suposat frau−". "El que no poden dir −ha afegit− és que desconeixien coses de Ciegsa. Una empresa que factura centenars de milions, que construeix col·legis i que es dedica al que es dedica, ells no poden dir que desconeixien les coses”. Ha insistit: "No pots dir que no sabien res. Tan ximples no eren".

Preguntat, a més, per l'exvicepresident de la Generalitat, Gerardo Camps, Benavent ha assenyalat que "tothom diu que açò és un invent i que no saben res, i estem acostumats al fet que cadascun explique una història. Però bé, és el que hi ha. Cadascun que assumisca la seua història", ha reclamat.

Respecte del president del PP de València, Vicente Betoret, ha comentat que creu que estava assabentat també del que ocorria en la trama: "Era el secretari general del partit −en aquest moment−, el número dos, estava assabentat de moltíssimes coses".

Aquest divendres, Benavent també s'ha referit a Alfonso Rus i ha reiterat que ell era amb qui comptava diners a un cotxe −van eixir uns enregistraments en els quals es podia escoltar suposadament Rus comptant bitllets−. "Reconèixer la veritat costa, però cal tirar coratge a la vida".

Estratagema de contractes

Benavent s'ha referit, així mateix, a la peça per la qual, aquest divendres, estava citat a declarar: la Imelsa, la relativa a contractes irregulars de Cultura. Ha avançat que s'anava a ratificar davant el jutge el que ja havia declarat en altres ocasions i s'ha reafirmat en l’estratagema de contractes i en el pagament de comissions: "Les coses es donen quan hi ha diners pel mig", ha lamentat.

En concret, respecte del pagament de comissions pel contracte de la Rambleta, ha indicat que a ell se'l "va llevar del mig": "Jo no sé si han pagat ací comissions, encara que sí hi havia interès; era un pastís molt bo", ha postil·lat.

Com s'han fet els col·legis?

Quan se li ha preguntat per què es va crear Ciegsa, ha indicat que "des del minut zero era una forma molt subtil de construir col·legis, una forma àgil d'administrar eixes coses. Cadascú que pense el que vulga". "En el fons s'han fet col·legis. Però... com s'han fet? I de quina forma?".

Benavent ha reconegut que, "en part", el van col·locar en Imelsa per la seua capacitat recaptatòria, i ha assegurat que s'ha gastat tots els diners que ha tret: "Ho he invertit en patrimoni". "Que es queden amb tot −la justícia−. Jo ho done tot per perdut i, a poc a poc, si al llarg de la meua vida puc anar retornant-ho..."


 
next