Diari La Veu del País Valencià
Les Corts demanen al Consell que declare el 2017 ‘Any Azorín’

EP / València.

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres per unanimitat una proposta en la qual es demana al Consell que, coincidint amb la commemoració del 50 aniversari de la mort de l’escriptor José Martínez Ruiz, Azorín, declare l’any 2017 l’’Any Azorín’ i que se summe a aquesta efemèride.

L’esmena transaccional, que ha sorgit arran d’una proposició no de llei presentada pel grup popular i d’esmenes de la resta de grups, també insta la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports al fet que participe amb la Casa Museu Azorín, que pertany a la Fundació Caja Mediterráneo, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Monòver, en tots els actes literaris i culturals que se celebren com a homenatge a José Martínez Ruiz a la seua ciutat natal i a tot el País Valencià.

El Parlament valencià també sol·licita a la Conselleria que participe, conjuntament amb altres institucions implicades, en la selecció i publicació d’algunes obres de l’autor, especialment en aquelles en què es descriuen o es fa referència a paisatges, pobles i persones del País Valencià. De la mateixa manera, les Corts reclamen la celebració, a Monòver, en 2017, del Congrés Internacional d’Azorín que bianualment se celebrava.

El diputat del PP José Císcar ha posat l’accent que Azorín és un dels literats “més insignes que ha donat aquesta terra” i considera que el 50 aniversari de la seua mort és “una excel·lent oportunitat perquè totes les institucions li rendim un merescut homenatge i es declare 2017 com a ‘Any Azorín’”. Císcar ha subratllat que Azorín “mai es va oblidar de la Comunitat i del seu volgut Monòver”. Així mateix, ha destacat la seua “doble vinculació” al Parlament espanyol, tant com a economista com a diputat. Segons Císcar, és “el gran innovador de la crònica parlamentària”.

El socialista Fernando Delgado ha advertit que una “reiteració” de denominacions d’anys, dedicats, per exemple, a escriptors, “potser, es considera un poc ridícul”. Considera que han d’assegurar-se que l’obra de l’autor de Monòver “puga tornar a les llibreries i trobe acollida en les cases dels valencians” i, a més, ha advocat perquè la futura televisió pública valència “recupere el rostre i els relats d’Azorín”.

Així mateix, el diputat de Compromís Josep Nadal ha manifestat que Azorín és “un digne representant de les lletres valencianes a nivell internacional, com a escriptor, periodista i polític”. No obstant açò, ha dit ser conscient que “com amb altres personatges semblants, sempre pot haver-hi controvèrsies, sobretot a nivell ideològic i polític”.

Per la seua banda, Llum Quiñonero, de Podem, ha dit que Azorín és “un monover insigne i un il·lustre escriptor que va acabar sent una ombra de si mateix durant el franquisme”. Quiñonero ha recordat que en el col·legi estudiava aquest escriptor, però ha lamentat que “no podia estudiar Miguel Hernández”.

Des de C’s, Alberto García ha posat l’accent que Azorín “mereix un lloc entre els grans de la literatura espanyola” i ha destacat que aquest autor “va crear estil, no solament literari, sinó també periodístic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa