Oltra revela sis morts accidentals a la residència de Carlet

La consellera d’Igualtat desvetlla que la documentació sobre accidents en aquesta residència de majors abans de 2011 es va destruir "sistemàticament".
20 setembre 2016 01:00h
Mónica Oltra.
RedactaVeu / EP / València

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Política Inclusiva, Mónica Oltra, ha revelat aquest dimarts que en els últims cinc anys, entre 2011 i 2016, un total de sis persones han mort accidentalment en la residència de la tercera edat de Carlet (la Ribera Alta) i no han pogut obtenir dades més enllà de 2011 “perquè sistemàticament s'ha destruït documentació que fa referència a aquests incidents en la direcció territorial corresponent”.

Així ho ha indicat durant la seua compareixença en la Comissió de Política Social a les Corts per explicar la situació de la residència que ella mateixa va sol·licitar després de la publicació d'una fotografia en la qual un usuari d'aquest centre apareix estès al sòl, una imatge que suposa, ha dit, “una vulneració del dret a l'honor, la intimitat i la dignitat de l'home i de la seua família”, així com l'omissió del deure de socors per part de qui la va prendre.

En la seua intervenció, la consellera ha admès que ella és la responsable política de l'ocorregut, encara que “en unes circumstàncies” concretes, després de 20 anys “de desastre”, de “parèntesi de la cosa pública i del negoci de Taula", amb una aposta per la privatització i “l'abandó dels serveis públics” en el marc del model Blasco-Cotino.
 
A més, ha apuntat que ara ella compareix per a donar explicacions mentre que l'anterior Consell del PP no ho va fer i ha posat com a exemple sis incidents ocorreguts en els últims cinc anys dels quals “mai van informar”.
 

Un moment de la Comissió de Política Social. Foto: Corts Valencianes.

Sis morts ens el últims 5 anys

Oltra ha informat que una resident va morir després que una altra la tirara de manera accidental per les escales en 2013; un resident va caure accidentalment per les escales en 2014 i aquell mateix any una persona va caure al lavabo, es va colpejar i la infermera no va avisar el metge. Va morir l'endemà, ha relatat.

Ha prosseguit relatant que l'any passat una resident va aparèixer “asfixiada amb una gasa” i la Policia Judicial no va poder determinar si es va tractar d'un suïcidi o un homicidi compassiu. Aquest succés sí es va conèixer, ha dit, perquè va eixir als mitjans, com també va ocórrer amb l'incendi de 2005 en el qual va perdre la vida una persona i una altra va resultar ferida per intoxicació.

Així mateix, Oltra ha assenyalat que en aquests últims cinc anys es van registrar dos suïcidis, un en 2011 i un altre enguany, arran del com es van paralitzar els ingressos excepte en casos “d’extrema urgència”.

Després de la publicació de la fotografia de l'ancià al sòl no hi ha cap nou ingrés al centre. Aquesta mesura ha permès que hi haja 48 places menys ocupades a la residència −l'ocupació màxima de la qual és de 420 persones− i s'ha millorat la ràtio d'atenció als residents en un 12 per cent. Actualment, hi ha 199 treballadors de plantilla i estan ocupats 196 llocs.

Respecte de la fotografia que va originar la polèmica, Oltra ha dit que s'està investigant com va arribar a publicar-se després de ser realitzada per un auxiliar de la clínica el 25 d'agost, lliurar-se a la directora tècnica i ser enviada per aquesta al supervisor d'infermeria −que al seu torn l'hauria enviat al grup del personal d'infermeria− i al metge de la planta.

Ha incidit que el primer que va fer en visitar la residència va ser demanar perdó a Vicente, l'usuari retratat en la fotografia, i comprovar que es trobava bé. Després va visitar l'habitació perquè “en algun lloc falla alguna cosa”.

En aquest sentit, s'ha preguntat com va poder caure l'ancià quan “entre una ronda i la següent només passa una hora, tenim la barana, les subjeccions i una persona que no té una mobilitat com nosaltres; tot el conjunt és físicament impossible”.

‘Sense vareta màgica’

La consellera ha explicat als diputats les actuacions realitzades després de la publicació de la foto el 4 de setembre i ha afirmat que aquesta residència, la més gran de gestió directa de la Generalitat i inaugurada en 1983, no representa el model pel qual aposta el nou Consell d'atenció “a escala humana, no industrial”.

Oltra ha criticat que entre 2005 i 2015 es va reduir el nombre de places de gestió directa de 4.063 a 3.886, no es va obrir “ni una sola residència pública” i es van multiplicar per cinc les places finançades per la Generalitat en residències privades, la qual cosa mostra “quines eren les prioritats”. Així les coses, ha indicat que cal referir-se a l'herència perquè “ací el que s'estava fent era el negoci de Taula” i “un no entra al Govern amb una vareta màgica, entra després de 20 anys de desastre”.

“Ara s’informa i no es destrueix documentació”

Des de Compromís, Mónica Àlvaro ha recordat que la política del PP davant les denúncies de la mala qualitat en el menjar del centre va ser “penal i expulsió” del denunciant, mentre que ara s'informa i “no es destrueix documentació”. Per últim, la diputada socialista Concha Andrés ha mostrat la seua indignació davant la fotografia i s'ha preguntat com va poder caure l'home amb subjecció i barana pujada.

Per la seua banda, el diputat de Ciudadanos Alberto García ha assenyalat que des de 2005 els sindicats ja advertien que l'ordre que regula la ràtio de personal per atendre als residents no era l'adequada, mentre que Fabiola Meco (Podem) ha asseverat que la foto és “greu, trista i crua” i representa “un model horripilant que va apostar pel negoci”.

Des del grup popular, la diputada María José Catalá ha recalcat que aquesta residència “no és del model Cotino”, sinó de gestió directa, “vaixell almirall” de la política que aposta pel públic, i ha demanat que deixe de parlar de l'herència rebuda. “El problema no és la foto −ha remarcat− sinó la falta de personal” i ha acusat Oltra de cercar “el culpable de la foto per a no assumir la seua responsabilitat”.


 
next