Diari La Veu del País Valencià
Podem reclama a Oltra l’abandó definitiu del ‘model Cotino’ en les residències

RedactaVeu / València.

La portaveu adjunta del grup parlamentari Podemos-Podem, Fabiola Meco, ha reclamat a la vicepresidenta del Consell, i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, l’abandó definitiu del “model Cotino” en les residències de la tercera edat, que és un “model lucratiu allunyat d’un servei públic de qualitat” i li ha preguntat per quan estaran en vigor les noves bases de licitació i què es farà per a verificar el compliment de les clàusules socials.

Meco ha realitzat aquesta petició en la Comissió de Política Social i Ocupació, en una compareixença de la vicepresidenta reclamada per Podem perquè Oltra explicara la situació de la residència de majors de Carlet.

La diputada de Podem ha destacat la “tristesa i duresa” que van suposar les imatges publicades en premsa de la residència de Carlet, però ha insistit que la seua preocupació va més enllà d’aquest cas concret.

Així, ha explicat que “sabem que el de Carlet és un centre públic especial per la gran quantitat de residents existents, i que aquestes superestructures no són l’aposta d’aquest Consell”. No obstant açò, ha advertit, “el Centre està ací, les persones hi resideixen, i consegüentment està sota l’àmbit de la seua responsabilitat”.

Meco ha recalcat la necessitat de millorar les condicions d’aquests centres. En aquest sentit, s’ha referit a les plantilles dels centres d’atenció directa, ja que les ràtios estan desfasades.

L’important, ha indicat Meco, “és la foto de com estan els centres d’atenció directa” i per açò, ha requerit un informe d’avaluació periòdica que tinga en compte les seues necessitats com més prompte millor per a arbitrar les mesures que en cada cas corresponga en funció del nombre de persones residents en el centre; el seu estat i evolució; els tipus de centres quant a la seua estructura i arquitectura i l’edat dels professionals que atenen els residents.

La parlamentària ha alertat també del deteriorament de les relacions laborals, perquè segons ha explicat, “hi ha denúncies procedents dels sindicats i de treballadors de les deficients condicions laborals del personal d’aquests centres d’atenció directa.“

El problema, ha apuntat, “és que com les ràtios són insuficients per a la cobertura de vacances i baixes del personal, la sobrecàrrega pesa sobre el mateix personal, que veu reajustada la seua jornada i que després veu difícil veure compensada aqueixa sobrecàrrega de treball que no li corresponia, i al final aqueixa sobrecàrrega sostinguda en el temps genera frustració i enuig”. La parlamentària ha preguntat a Oltra també per la inspecció d’aqueixos centres.

Comparteix

Icona de pantalla completa