Diari La Veu del País Valencià
Cap a una València sostenible
RedactaVeu / València

L’Ajuntament de València que comanda Joan Ribó ha donat un nou pas cap a una ciutat sostenible: s’ha compromés a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a la meitat l’any 2030. Ha sigut coincidint amb la inauguració de la Setmana de la Mobilitat, quan el Consistori valencià ha signat el compromís presentat per Greenpeace en aquest sentit.

Segons les dades d’un informe de l’organització ecologista sobre el transport a les ciutats, València ocuparia el tercer lloc en una classificació dels plans per a la mobilitat de les sis principals àrees metropolitanes del territori de l’Estat espanyol.

Amb aquest compromís per escrit, València posarà en marxa les mesures necessàries per a aconseguir que les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle causades per la mobilitat urbana es reduïsquen a la meitat l’any 2030, davant dels nivells a què es va arribar en 2012. El govern municipal incorporarà aquest objectiu en la revisió del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible en vigor, datat del 2013, així com en tots els plans de mobilitat i canvi climàtic que s’elaboren o actualitzen durant la resta de la legislatura.

L’efecte hivernacle del transport urbà

“L’emissió més gran de gasos d’efecte d’hivernacle és deguda precisament al transport urbà. Si millorem la mobilitat, reduirem les emissions, encara que tampoc cal oblidar factors com la rehabilitació d’habitatges i el sistema de producció agroalimentària, responsable també d’un percentatge d’eixa emissió de gasos”, va apuntar l’alcalde Joan Ribó en l’acte de firma de l’acord, celebrat aquest passat divendres.

També el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, recalca que la firma suposa un compromís de reduir emissions i consum energètic a la meitat abans de 2030: “El consistori ja ha signat en seu europea, i a més per unanimitat de tots els grups municipals, el compromís 20/20/20 de reducció del 20 % d’emissions abans de 2020 i generar el 20% de l’energia necessària per mitjà de fonts renovables”.

Ara, amb aquesta nova firma, l’Ajuntament del cap i casal ratifica i amplia el seu compromís amb la iniciativa defensada per Greenpeace.

Segons els càlculs de Greenpeace, per a aconseguir la reducció desitjada de les emissions de gasos per a 2030, el 12,5% dels recorreguts que es realitzen actualment amb cotxe o motocicleta haurien d’efectuar-se amb autobús urbà, mentre que el 10 % dels recorreguts actuals amb cotxe o motocicleta haurien de realitzar-se amb metro, tramvia o tren de rodalia.

Així mateix, i segons fonts municipals, caldria incrementar l’ocupació mitjana dels cotxes en un 15%, cosa que suposaria almenys dos viatgers per vehicle, i la dels autobusos urbans en un 30%, i es passaria de 13 a 17 persones de mitjana per autobús.

Comparteix

Icona de pantalla completa