Diari La Veu del País Valencià
Rus investigat pel ‘cas Imelsa’ per blanqueig de capitals
ACN / EP / València.

El magistrat del jutjat d’instrucció número 18 de València ha investigat, anteriorment imputat, l’expresident de la Diputació de València i del PP de la demarcació, Alfonso Rus, i un empresari per un delicte de blanqueig de capitals en la peça separada C del ‘cas Imelsa’. A la qual cosa Rus ha respost que és una “barbaritat” i que s’haurà de “demostrar”.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià a través d’un comunicat, el jutjat està investigant diverses operacions de compravenda d’accions en què van intervenir FDM (societat familiar de Rus), la societat de valors Arteinvest 2017, també de l’expresident de la Diputació i Geneva Fons Immobiliari. L’instructor considera que hi ha indicis que apunten a “operacions simulades” entre compres i vendes de les empreses. En concret, apunta a una operació per la qual Geneva adquireix 50 participacions que Arteinvest, al seu torn, havia adquirit a FDM per valor d’1,8 milions, i aquesta recompra tres anys després per 1,2 milions d’euros.

Segons recull la sentència, “hi ha indicis racionals que la primera operació”, la constitució d’Arteinvest per adquirir les accions de FDM, “també va ser una operació fictícia, suposadament orquestrada per fer una operació de blanqueig de diners que el grup investigador relaciona com a presumptament procedent de l’activitat delictiva consistent en el cobrament de comissions per adjudicació de contractes per subministraments, obres o serveis durant l’exercici del seu càrrec com a alcalde de Xàtiva “.

La peça C es va constituir al juny per a investigar aquests fets de manera separada a la resta de les diligències del ‘Cas Imelsa’. En ella estan investigats, anteriorment imputats, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, Rus i l’empresari Jaume Cabot, en haver mort la tercera persona que apareix vinculada a Geneva.

Rus respon

L’expresident de la Diputació de València i del PP provincial Alfonso Rus ha afirmat que és una “barbaritat” i que s’haurà de “demostrar” el presumpte blanqueig de capitals que se li atribueix de diners procedents de comissions il·legals.

Rus s’ha pronunciat així en declaracions als mitjans de comunicació -sense càmeres ni micròfons- després de declarar com a investigat en el jutjat en una de les peces del cas Imelsa, la relativa al contracte del Call Center.

L’expresident de la Diputació de València, qui ha valorat que s’haja alçat el secret de sumari de la peça principal del cas, preguntat per un presumpte desviament de fons a paradisos fiscals, pessics, o per un blanqueig de capitals a través de l’equip Olímpic de Xàtiva i altres empreses, ha respost que són una “barbaritat” i ha advertit que tot açò ho hauran de “demostrar”.

Més de 100 investigats

Al ‘cas Imelsa’ hi ha més de cent investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l’administració pública, entre ells, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques del País Valencià, els integrants de les quals se servien dels seus llocs de responsabilitat per arreglar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes a la Diputació de València (a través de l’empresa Imelsa); Ajuntament de València (a través de la Regidoria de Cultura) i Generalitat Valenciana (a través de l’empresa Ciegsa).

La causa, que va nàixer a l’abril de 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig. S’estructura en una peça principal i cinc peces separades.

Comparteix

Icona de pantalla completa