Diari La Veu del País Valencià
Les Corts insten Barberá a renunciar com a senadora
RedactaVeu / EP / València

El Ple de les Corts Valencianes ha aprovat, aquest dijous, per unanimitat, una resolució en la qual insta l’exalcaldessa de València i actual senadora territorial, Rita Barberá, a renunciar a la seua acta per “salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians i valencianes”. La iniciativa s’ha aprovat al Debat de Política General amb 95 vots a favor després que el Tribunal Suprem valencià haja obert causa contra Barberá per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a l’Ajuntament de València durant la seua etapa al capdavant d’aquest.

El president de les Corts, Enric Morera, ha llegit aquesta proposta de resolució abans de la votació, que ha sigut aplaudida pels diputats de tots els grups excepte pels del PP.

Mata (PSPV): “Li hem dit alt i clar: Vaja-se’n”

El síndic socialista, Manolo Mata, ha agraït a tots els grups parlamentaris que “hagen apostat per la decència del Parlament”. “Som la casa del poble, perquè formem part d’allò més noble que hi ha, que és la representació política”, ha ressaltat. Mata ha lamentat que el Parlament valencià “pateix un revés perquè una persona es nega a renunciar a un càrrec que no es mereix”, però “li hem dit alt i clar: Vaja-se’n”.

Ferri (Compromís): Barberá “deixe el Senat perquè “no la volem”

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha posat l’accent que “una senadora com Rita Barberá, que és trànsfuga d’aquestes Corts, no mereix representar als valencians” i li ha demanat que deixe “de forma immediata” el Senat perquè “no la volem”. Fran Ferri ha recordat que Barberá “no està ací per obra i gràcia de Déu, sinó perquè un grup d’aquest Parlament la va nomenar i la va votar” i ha manifestat que “cal ser coresponsable amb les decisions”. “Amb els diputats del cas Taula actuaran de la mateixa manera?”, ha preguntat al PP, i ha subratllat que “la línia de la decència no la marca la justícia, la podem marcar els partits”.

Podem: Rita canvia 40 anys en el PP per 7.000€ al mes i l’aforament

Per la seu banda, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha denunciat que Barberá “ha lliurat la cartolina del PP per a aferrar-se al seu aforament” i “ha preferit canviar 40 anys de militància en el PP i el carnet número tres del partit per 7.000 euros al mes i la condició d’aforada”.

Ferrer (PP): “La presumpció d’innocència és un dret fonamental de rang constitucional”

La diputada María José Ferrer, que ha sigut l’encarregada d’explicar l’oposició del PP −ho ha fet des del seu escó−, ha assenyalat que demanen “un cessament polític perquè en la situació normativa actual les actes són personals i els senadors no poden ser remoguts”. La diputada popular també ha assenyalat que la presumpció d’innocència “és un dret fonamental de rang constitucional” i ha criticat “la doble vara de mesurar d’alguns”. Així, ha assenyalat que als expresidents de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán i Manuel Chaves, “no se’ls va exigir l’escó fins a l’obertura de judici oral”.

Ferrer ha recordat que “en aquest moment no hi ha imputació” de Barberá, però “no hi ha postura més eloqüent que la que es plasma en el vot i per açò hem votat sí a la seua proposta”, ha postil·lat.

Marí (C’s): “Cal intentar per tots els mitjans que Barberá deixe l’acta”

Des de Ciudadanos, el síndic Alexis Marí ha subratllat que “cal intentar per tots els mitjans que la senyora Barberá deixe la seua acta” i ha criticat que “ja fa molt temps que es respira un aire pestilent de corrupció, opacitat i falta de transparència en aquesta terra”.

L’exalcaldessa de València va fer públic mitjançant un comunicat difós per la direcció nacional del PP que sol·licitava la seua baixa en el partit, però mantindrà el seu escó a la Cambra alta, la qual cosa la portarà, ara, a incorporar-se al Grup Mixt.

Comparteix

Icona de pantalla completa