Diari La Veu del País Valencià
Gomis, l’ontinyentí compositor de l’Himne de Riego, arriba al MuVIM en el seu 225 aniversari

RedactaVeu / València.

Aquest dijous, l’exposició ‘Les ciutats del músic’, sobre el compositor Josep Melcior Gomis, nascut a Ontinyent, ha estat inaugurada pel president de la Diputació, Jorge Rodríguez. L’exhibició, que arreplega la història i la producció musical de Gomis, un dels músics valencians més universal, està al hall del MuVIM i es podrà visitar fins el pròxim 23 d’octubre.

Enguany, el 225 aniversari del músic, ha estat declarat ‘Any Gomis’ i, per això, s’estan fent diferents activats entorn a la figura del compositor. Per aquest motiu, aquesta exposició és un dels elements que permetrà recuperar i posar en valor la memòria d’aquest compositor. En paraules de Jorge Rodríguez, “tenim l’obligació de ser transmissors de la nostra història i la nostra cultura a les noves generacions”.

Ignasi Gironés explicant l’exposició. Foto: Abulaila (Diputació de València).

Durant la inauguració, Ignasi Gironés, el comissari de la mostra, ha reivindicat la figura de Gomis com la d’un dels artistes valencians més il·lustres, malgrat que el seu grau de coneixement no aconsegueix el d’alguns dels seus coetanis.

L’Himne de Riego

“El més important d’aquesta exposició és començar a descobrir a un músic valencià desconegut pel gran públic, capaç de compondre òperes que van competir amb les de Rossini a París a principis del segle XIX”, ha explicat Gironés, que també ha destacat els himnes patriòtics i militars de Gomis; entre ells, l’Himne de Riego, que es va convertir en emblema nacional durant la Segona República.

Aquesta producció d’himnes patriòtics s’enquadra en els anys que Josep Melcior Gomis va passar a Madrid després dels seus primers passos musicals a València. La inclinació política de l’autor acabaria portant-lo a un exili a París i a Londres que va donar un nou gir a la seua carrera i va convertir el músic d’Ontinyent en un autor polifacètic que sempre serà recordat com el creador del primer himne oficial de l’Estat espanyol.

Exposició ‘Les ciutats del músic’ al MuVIM. Foto: Abulaila (Diputació de València).

La mostra del MuVIM recorre la vida i l’obra de Gomis a través de la seua itinerància per les ciutats en què va viure i va treballar i consta d’una sèrie de panells expositius en els quals es descriu i s’escenifica el pas del músic per aqueixes cinc ciutats, d’Ontinyent a París, amb la possibilitat d’escoltar quatre de les peces compostes per Gomis, entre elles l’Himne de Riego.

‘Les ciutats del músic’ recorre la vida i la producció musical d’un valencià il·lustre a qui va ser concedida la Legió d’Honor francesa al final de la seua carrera.

Comparteix

Icona de pantalla completa