Diari La Veu del País Valencià
Mor el fotògraf valencià Francesc Jarque
EP / València

El fotògraf valencià Francesc Jarque ha mort als 76 anys. Les seues restes mortals es troben des d’aquest migdia al Tanatori Municipal de València i demà dimarts a les 9.00 hores tindrà lloc la seua incineració, segons han confirmat a EP fonts de la Real Acadèmia de Sant Carlos de València.

Nascut el 1940, l’artista aprengué els rudiments de la tècnica fotogràfica el 1958, treballant a un laboratori comercial, segons explica la semblança de l’autor facilitada per l’acadèmia de Sant Carlos.

Des de 1961 i durant més de tres dècades, va treballar a una agència de publicitat, on va exercir com a càrrec de director artístic. Aquesta activitat la va compaginar amb la de professor a l’Escola d’Arts i Oficis de València, on impartí classes de fotografia i publicitat fins a la seua jubilació.

En els seus inicis, es va fer soci del Foto-Club València i va formar part de la junta directiva. Més tard, es va integrar en el grup Estampa Popular, al costat de Toledo, Valdés, Solbes, etc.

Divulgació del patrimoni valencià

Jarque va dur a terme una important labor divulgativa del patrimoni i de la cultura valenciana a través de les seues fotografies documentals publicades a nombrosos llibres. La major part d’aquests llibres s’han editat amb la col·laboració d’escriptors, periodistes i historiadors.

Entre altres obres, figuren El Corpus de València, amb I. Llobregat, 1978; El País Valencià, amb Vicent Ventura, 1978; València centre històric, amb T. Simó, 1983; Horta de València; Indumentària valenciana segles XVIII-XIX, o La terra, l’aigua, l’home, amb J.M. Almerich, 2002. El seu arxiu fotogràfic va ser adquirit cap a finals del segle XX per la Biblioteca Valenciana.

De l’obra de Jarque, des de la real corporació, destaquen la denúncia i la crítica social i afegeixen que aflora amb força la influència estètica del neorealisme italià, sobretot en les imatges corresponents a la seua primera època.

Com a reconeixement a la seua trajectòria, el 1999 va ser nomenat Acadèmic Numerari de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carlos.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat el seu condol per la pèrdua del fotògraf i ha penjat un missatge a les xarxes socials en el qual assenyala que “per la dedicació contínua a la ciutat, als barris, les festes i les tradicions, l’Ajuntament el fa fill predilecte enguany”.

Comparteix

Icona de pantalla completa