Diari La Veu del País Valencià
València en Comú denuncia un presumpte frau en l’elecció telemàtica de la coordinadora
ACN / València

La formació València en Comú, plataforma vinculada a Podem i amb representació a l’Ajuntament de València, ha presentat una denúncia als jutjats després d’haver detectat un presumpte frau en el sistema de votació telemàtica per a escollir cinc membres de la seua coordinadora. Segons ha informat la formació a través d’una nota de premsa, el responsable d’informàtica de València en Comú va informar dijous davant el ple de la plataforma de l’existència d’anomalies. Els 250 participants del ple van acordar ajornar el procés de votació de la coordinadora i acudir als jutjats per denunciar els fets. Segons l’informe, “totes les incidències detectades en el mostreig tenen lloc en registres realitzats únicament des d’una IP” i s’ha comprovat que hi ha 86 registres realitzats en aquesta IP, de les quals únicament tres d’elles corresponen a persones físiques reals, participants coneguts a València en Comú.

Números virtuals del mercat negre

El responsable d’informàtica va expressar que en l’intent de confirmar la voluntat d’inscripció mitjançant trucada telefònica resulten ser telèfons inactius de Movistar, que no es corresponen amb la factura telefònica de Vodafone o d’Orange presentada en inscriure’s. Així mateix, la formació informa que en analitzar els telèfons es detecta que pertanyen a números virtuals comprats en paquets de 30 que comencen per 6126, 6287 o 6412, que estan a la venda exclusivament en el mercat negre i que procedeixen en la seua major part de Rússia.

Noms i DNIs de llistats públics

L’informe precisa sobre això que “en analitzar els noms i DNI assignats a aquests registres es detecta una recurrència sistemàtica: són dades dels llistats publicats a les borses de treball d’infermeria de la Junta d’Andalusia”.

En aquest sentit, es diu en l’informe que “en analitzar el vot emès es comprova que molts d’aquests registres falsos han votat, corrompent la base de dades de votació de forma impossible de resoldre, per estar el vot encriptat i no poder distingir quin vot pertany a cada persona. No obstant això, en detectar l’anomalia, vam procedir a bolcar les dos bases de dades cada vegada que s’emetia un vot nou, comparant una amb l’altra. D’aquesta comparació es dedueix que els vots falsos van a dues candidates en concret”.

Anul·lació de la votació

Davant d’aquests fets, el ple va decidir per unanimitat anul·lar la votació en marxa, donar el vistiplau a la depuració del cens d’inscrits i obrir una nova data de votació que coincidirà amb la votació d’elecció de vocals per a les juntes municipals de districte, votació que es tanca el diumenge 18 de setembre.

A més, es va acordar denunciar als jutjats un registre massiu de votants ficticis, l’ús de dades falses i falsificació documental “perquè es depuren les responsabilitats penals que puguen derivar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa