Diari La Veu del País Valencià
La Casa Penya frega els 500 visitants durant l’estiu
RedactaVeu / Sagunt

Pam a pam, la Casa Penya continua demostrant el seu potencial com a centre mediambiental de referència a la comarca i la resta del país. Així, gràcies a activitats com ‘l’Estiu Jove a la Casa Penya’, el Projecte Emys, les visites guiades de l’escola d’estiu de la Mancomunitat de Les Valls, l’anellament científic d’aus en les Torberes d’Almardà i les jornades de portes obertes celebrades durant els caps de setmana de juliol i agost, la Casa Penya ha sumat aquest estiu més de mig miler de visites.

Per primera vegada, la Casa Penya de Sagunt (Camp de Morvedre) ha obert les seues portes al públic durant els caps de setmana de juliol i agost. En total, s’han programat 16 visites guiades al centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, propietat de l’Ajuntament de Sagunt però gestionat per Acció Ecologista-Agró.

Un total de 237 persones de totes les edats, 104 en juliol i 133 en agost, han participat en aquestes jornades de portes obertes que han permès, tant a turistes com a veïns de la platja d’Almardà i la resta de Sagunt, descobrir els tresors naturals que amaga la Casa Penya amb l’exposició permanent d’aquest centre mediambiental, que mostra els ecosistemes mediterranis litorals (platja, saladar i aiguamoll), la seua fauna i flora i l’evolució del seu paisatge al llarg de la història.

Activitat mediambiental a Casa Penya. Foto: AE-Agró.

Una aula de natura entre mar i marjal

A més de les jornades de portes obertes, del 27 de juny al 8 de juliol el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà va albergar la tercera edició de l’Estiu Jove a la Casa Penya. Aquesta cita va reunir una vintena d’adolescents, que van viure aventures úniques en la Casa Penya, una aula de natura privilegiada per la seua ubicació entre mar i marjal.

Els menuts de Quart, Quartell, Benavites, Faura i Benifairó de les Valls també van tindre l’oportunitat de fer el salvatge i jugar a ser animals de marjal en aquest centre d’educació i voluntariat ambiental. Concretament, del 13 al 15 de juliol, tres dies durant els quals 120 xiquets i xiquetes de l’escola d’estiu de la Mancomunitat de les Valls van visitar la Casa Penya i també la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia en la Marjal d’Almardà-Almenara.

Ciència ciutadana al servei del medi ambient

Finalment, com la resta de l’any, durant l’estiu AE-Agró ha continuat organitzant voluntariats de ciència ciutadana a la Casa Penya. Quinzenalment l’Estació d’Anellament de les Torberes d’Almardà, que té la seua base d’operacions en el centre mediambiental de la marjal i en la qual treballen una desena de companys, ha continuat amb el seu esforç constant per a estudiar l’avifauna d’aquesta zona humida.

A més a més, del 14 al 28 de juny, AE-Agró, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, convocà la sisena edició del Projecte Emys a la Finca de Penya, una iniciativa de ciència ciutadana que va reunir a 70 voluntaris d’Espanya, Estats Units d’Amèrica, Romania, Escòcia i Alemanya a la Casa Penya. L’objectiu no és altre que censar la població de tortugues autòctones de la Finca de Penya i conscienciar sobre la problemàtica de les espècies exòtiques invasores en les nostres marjals i els nostres rius i barrancs.

Des d’AE-Agró han volgut agrair, tant a administracions com a visitants i voluntaris, l’oportunitat brindada “per a viure un estiu inoblidable a la Casa Penya, un centre d’educació i voluntariat ambiental que pam a pam s’està convertint en un espai de referència a la comarca del Camp de Morvedre i fins i tot per a la resta del País Valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa