Diari La Veu del País Valencià
L’amo de l’hotel dels Poblets: ‘Esto es un bar para españoles, en mi casa se habla español’

RedactaVeu / Els Poblets.

“Esto es un bar para españoles, en mi casa se habla español”, fou la frase que detonà la nova discriminació lingüística al País Valencià de la qual informàvem ahir en aquest diari. Al principi però, hi va haver més, “una confusió”, la de “pensar que estàvem fumant porros, tot i que el que estava fent el meu company era una cigarreta de liar”, han explicat a La Veu els clients expulsats d’aquest hotel dels Poblets “per parlar valencià”. En eixe sentit, afirmen que “estem disposats a fer-nos totes les anàlisis que calguen per confirmar que nosaltres no consumim estupefaents”.

Segons ens han relatat, aquella vesprada van decidir anar a la terrassa de l’hotel, quan s’apropà el cambrer “amb un accent que denotava que era estranger, potser alemany”, va prendre nota de la comanda, i els digué “ací no es pot fumar porros”.

“No és cert això, el nostre amic estava fent-se una cigarreta”. Podia haver quedat ací, fins que l’amo i gerent del negoci anà fins a la taula. “No devia estar massa serè” explica una de les clientes expulsades, no obstant això, relaten que “donà per fet que era un porro”, i per això l’amo afegí que “no passa res, si voleu fumeu porros, però feu-ho quan no hi haja ningú al local”. Davant la interpretació de l’amo de l’hotel, una altra de les clientes interpel·la que “no estàvem fumant porros”. “Aquesta conversa amb l’amo fou en valencià, encara que ell sempre responia en castellà”, és a dir que comprèn la llengua pròpia del país com després demostraria.

De cop i volta, expliquen que “ja exaltat digué: ‘No passa res, el cambrer s’ha confós, igual com tu t’has confós parlant-me en valencià’”. Però, hi ha un detall, quan apunten que “açò, sí que ho digué en valencià”, per a seguidament afegir una comparança, picà la taula i digué: “És un bon exemple, no?”.

A partir d’ací, segons ens han relatat, l’amo sobre qui emfatitzen que la seua conducta no era la d’una “persona serena”, cridà: “Esto es un bar para españoles, aquí se habla espanyol, esta es mi casa. Llevo aquí seis años y no os entiendo”.

Aleshores és quan demanen el full de reclamacions. Havien decidit marxar davant la situació i “ens la negà”. No quedà ací, ja que, segons segueixen explicant, “uns quants de nosaltres vam intentar parlar amb ell, però no va haver-hi manera”, i de fet, quan ja havien decidit marxar sense el full, els digué: “Moltes gràcies, que vaja bé”.

La discussió salta a les xarxes

Des d’aleshores, “estem rebent tota mena d’insults per les xarxes”, fins al punt que “alguns de nosaltres hem hagut de canviar el nom i la fotografia”. Alguns dels perfils que els insulta “són falsos”, i amb la impunitat “ens ataquen i ens insulten sense saber”.

Hi ha una clienta que defensa la versió dels propietaris de l’hotel dels Poblets al facebook de l’establiment, de qui ens expliquen que “havia estat tota l’estona asseguda amb la dona del propietari, és a dir, que es coneixien i són amigues”. Aquesta testimoni, expliquen que “allí ja ens va dir que érem uns nacionalistes i uns sectaris”.

Queixa registrada a l’OMIC de Dénia (cedida pels clients implicats).

Denúncies

Ara per ara no tenen constància que l’establiment de la Marina Alta els haja denunciat, tal com recollia ahir Europa press. Allò que han fet de moment els clients és “posar-ho en mans de Plataforma per la Llengua, perquè nosaltres puguem denunciar-los per negar-nos el full de reclamacions, per fer-nos fora per una discriminació lingüística, i estem mirant la manera de denunciar-los per calúmnies ja que ens insultaren i ens segueixen insultat dient-nos drogoaddictes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa