‘Compromís tornaria a presentar-se en coalició’ en cas de terceres eleccions estatals

El líder de Compromís al Parlament espanyol creu que la "tranquil·litat" donada per Puig al Consell i la seua "sintonia amb Oltra han fet que l'executiu valencià funcione”.
28 agost 2016 01:00h
El diputats i diputades d\'A la Valenciana, durant la compareixença de premsa.
Europa press / València

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha assegurat que aquesta formació tornaria a presentar-se en coalició si hi haguera unes terceres eleccions estatals, com va fer en les del passat 20D, amb 'És el moment', i del 26J, amb 'A la valenciana', perquè "la suma sempre és millor que la divisió" i "és segur que junts" es pot "sumar més".

Baldoví, entrevistat per Europa Press, ha defensat aquesta possibilitat per aconseguir “major representació en el Congrés, encara que després fem camins diferents i no es compartisca grup parlamentari”. No obstant açò, ha indicat que espera que "de cap de les maneres hi haja nous comicis” i que “confia que es puga conformar una alternativa diferent a un govern presidit per Mariano Rajoy”.

El diputat ha considerat que encara en eixos "camins diferents hi ha moltíssims punts de trobada per poder traure avant iniciatives contemplades en el programa electoral”. Com a "exemple" ha comentat que en la passada legislatura els representants de la seua coalició van presentar "una proposició de llei per reformar el sistema de finançament de les comunitats autònomes" que va tirar endavant amb el vot de tots els seus integrants encara que estaven en grups diferents.

Joan Baldoví ha destacat que "eixa manera de fer política és la que inevitablement ve per al futur”. "Hem de posar-nos d'acord, cal ser flexible i generós. Cal posar-se d'acord en interessos generals i no mirar tant els interessos del teu propi grup", sinó "els de els ciutadans", ha exposat.

Ha defensat la possibilitat de "repetir un model que ha funcionat", també pel "gran resultat assolit per la seua coalició al Congrés en anar plegats", amb "nou diputats i tres senadors". Al seu torn, ha opinat que, "la divisió, l'única cosa que podria fer és beneficiar al PP".

Respecte de si Compromís considera un fracàs no haver assolit grup propi en la Cambra baixa i estar en el mixt, Baldoví ha lamentat que haja sigut "la interpretació de la Mesa" la que ha impedit tenir representació pròpia.

Reforma de reglament i recurs en el TC

Joan Baldoví ha considerat, en conseqüència, que "el reglament" del Congrés espanyol "necessita una reforma perquè siga molt clar i no es puga interpretar de forma arbitrària". Després d'això, ha destacat que Compromís “té previst promoure un canvi de l'article 23" d'eixa norma "perquè no es puga interpretar per part de la Mesa la concessió o no de grup en funció de la seua composició i dels interessos polítics que tinga la seua majoria".

En aquest punt, preguntat per si considera que la seua formació ha perdut representativitat en estar en el grup mixt o capacitat d'intervenció, Baldoví ha afirmat que la seua formació "lluitarà perquè la visibilitat dels valencians, els seus interessos i problemes estiguen presents en el Congrés". "En la passada legislatura vam tenir un sol diputat en un grup mixt de 18, ara en som quatre en un grup mixt de 19. Per tant, Compromís tindrà més temps i més capacitat de presentar iniciatives", ha dit.

Joan Baldoví ha confirmat, així mateix, que Compromís té previst presentar en setembre davant el Tribunal Constitucional espanyol el recurs que va anunciar per no comptar amb grup propi en la Cambra baixa, amb la finalitat de "denunciar l'arbitrarietat de la decisió de la Mesa" i "arribar fins al final quan creiem que s'ha vulnerat un dret legítim a tenir grup" propi.

“El Consell funciona”

Preguntat pel funcionament del Govern valencià, conformat per PSPV i Compromís amb el suport de Podem, el diputat ha indicat que "el tarannà de tranquil·litat" que el seu president, Ximo Puig (PSPV), ha donat al Consell i "la bona sintonia" que té amb la seua vicepresidenta, Mónica Oltra (Compromís), han propiciat "l'assossec necessari perquè aquest executiu puga funcionar".

Baldoví ha agregat que el Govern valencià marxa "raonablement bé" a pesar que el País Valencià compta amb un "lamentable finançament des de fa molts anys". El parlamentari ha assegurat que la seua formació “seguirà reclamant en el Congrés un finançament adequat per als valencians”. I ha avançat que "Compromís intentarà estar present en la Comissió d'Hisenda i en la de Foment" perquè aborden assumptes "fonamentals i especials per als valencians". "L’infrafinançament afecta a tot, a polítiques socials, educatives, sanitàries, d'ocupació i de joventut", ha postil·lat.

Així mateix, Joan Baldoví ha lamentat que els valencians hagen de "recórrer un any i un altre a una enganyifa que es diu FLA" amb el qual "ens presten recursos que legítimament havíem d'haver tingut en el seu moment".

La Veu
 
next