Diari La Veu del País Valencià
Puig reitera que ‘hi haurà nova RTVV’, encara que ‘alguns no volen’, però no dóna data
Europa press / València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, està segur que els grups parlamentaris aconseguiran un acord sobre els membres i la presidència del Consell Rector de la futura Corporació Valenciana de Mitjans Audiovisuals, la nova RTVV, malgrat que “hi ha alguns que no volen que hi haja una nova televisió”. “Però la majoria sí i com la majoria vol, hi haurà una nova televisió, ha d’haver-la”, ha manifestat.

En una entrevista concedida a Europa Press, Puig ha remarcat que aquesta nova radiotelevisió és “una exigència per a la Comunitat, que necessita de forma indiscutible mitjans propis, potents, que contribuïsquen al renaixement” del territori.

“Necessitem una radiotelevisió pública valenciana, la necessitem com a comunitat, la necessita la nostra llengua. Cada dia que es perd, la llengua perd possibilitats”, ha subratllat el cap del Consell, que ha destacat el paper d’aquesta corporació per “cosir l’autonomia i, a més, impulsar el sector audiovisual valencià que ha perdut molt des del tancament de RTVV”.

Així, amb la nova llei aprovada abans de vacances a les Corts, però ajornada l’elecció dels membres i de la presidència del Consell Rector davant la impossibilitat dels grups parlamentaris d’acordar els noms que han de formar part d’aquest òrgan, Puig admet que li produeix “preocupació i una certa decepció” que no s’arribara a eixe consens”, encara que es mostra segur que “en els pròxims dies ha de reorientar-se aquesta situació” i arribar a eixe acord.

“Fugir de sectarismes”

Preguntat sobre les acusacions “d’endollisme” respecte del nom proposat pel PSOE per presidir el Consell Rector, Josep López, el president de la Generalitat ha respost que és “ridícul” i ha destacat que aquest és “un bon professional amb molts anys d’experiència”. “Es va dir que era amic meu, és una persona amb qui tinc relació, però probablement en els últims anys l’he vist un parell de vegades”, ha recalcat.

“Em sembla que desprestigiar les persones de la manera que es fa en aquest país és lamentable”, ha criticat per a, tot seguit, instar a “fugir dels sectarismes per treballar a favor de la pluralitat del nou ens i que el Consell Rector siga, a més, el més professional possible per a una radiotelevisió “del segle XXI, amb els costos d’aquest nou segle i que siga sostenible en termes econòmics, de qualitat, en valencià, que una, que cusa la Comunitat i que siga sostenible i fuja de tots els errors del passat”.

Puig s’ha mostrat convençut que s’arribarà a un acord perquè “una majoria clara de diputats a les Corts vol que hi haja una televisió” encara que “hi ha uns altres que se sap que no ho volen”.

Al seu judici, el “procés traumàtic de l’ERO i el posterior tancament de RTVV ha generat una crispació que ha propiciat un entorn conflictiu al voltant de la televisió que cal superar” perquè aquest ha de ser “un projecte de tots, de futur, una ambició compartida”.

Davant possibles demandes dels extreballadors

A més a més, preguntat per la possibilitat que l’inici de la futura corporació puga provocar demandes dels extreballadors de RTVV, Puig ha indicat que la Generalitat “està preparada per a donar cobertura jurídica al naixement de la nova televisió” i ha remarcat que “s’ha estudiat molt jurídicament”.

Ha indicat que davant el recurs a l’ERO presentat per un sindicat i pendent de resolució en l’Audiència Nacional “cal esperar” i l’Administració “actuarà en conseqüència”. La situació, ha agregat Puig, és “deguda a una acció absolutament lamentable del PP”, a un “despropòsit monumental”. “Ens haguera costat molts menys diners al final haver mantingut la televisió oberta, un ERO en condicions o haver fet les coses bé”, ha incidit.

En relació als extreballadors, Puig ha assenyalat que “s’ha generat una enorme tensió respecte a aquesta qüestió” i ha assegurat: “Jo entenc els treballadors, com entenc els treballadors d’altres empreses públiques o de moltes empreses privades. Ací va haver-hi un acord, ara es tracta d’intentar veure quin paper tenen aquestes persones, moltes d’elles molt vàlides per al nou projecte de televisió, però també uns altres que no han estat han de tenir els seus drets. Es tracta de configurar un espai en el qual es respecten els drets de tots”.

Una televisió “el més ràpidament possible”

Preguntat sobre la data en què s’espera que puga emetre finalment la radiotelevisió, el president ha reconegut que “m’haguera agradat que hi haguera hagut ja televisió el 9 d’octubre de l’any passat”. “I crec que haguera pogut ser, ho dic amb tota sinceritat”, ha puntualitzat.

No obstant açò, més enllà de dates “emblemàtiques” com el dia 9 d’Octubre o el 29 de novembre, aniversari del tancament, ha insistit que el que vol és “que hi haja una televisió de debò el més ràpidament possible, que siga de la major qualitat possible i que siga el més assumible en termes econòmics possible”.

“Ho hem de fer bé, pensar en l’interès dels valencians”, ha dit, per a agregar que aquest ha de ser “un projecte il·lusionant” després d’un període de “reparació, de reconstrucció i de renaixement” del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa