Diari La Veu del País Valencià
La Correguda de Joies de Pinedo, 140 anys d’història a lloms dels cavalls

RedactaVeu / Pinedo.

La zona de platja de la Creu de la Conca de Pinedo acull, des del dilluns 22 d’agost i fins al dimecres 24, la tradicional “Correguda de joies”. En aquesta competició hípica, els genets i les amazones recorren, a lloms dels seus cavalls, sense cap muntura, 700 metres de platja i es baten en duels eliminatoris per a obtindre el trofeu, “la joia”, que és un mocador de seda que penja d’una corona de llorer.

La competició està organitzada per l’Associació Corregudes de Joies i Sant Antoni Abad de Pinedo amb la col·laboració de l’Ajuntament de València. Vicent Sarrià, qui ara per ara ostenta el càrrec d’alcalde accidental, posà de manifest la necessitat de protegir aquest patrimoni cultural i explicà que “s’estudia la figura per garantir la continuïtat d’aquesta tradició tan important per als valencians”.

Les corregudes de joies es duen a terme des de fa més de 140 anys durant les celebracions de la Festa Grossa de Pinedo. Cal recordar que aquestes carreres de cavalls formaven part de les festes patronals de quasi tots els pobles i pedanies de l’Horta Sud, però actualment només es continua amb la tradició a aquest nucli urbà de València.

En la Correguda de Joies de Pinedo, els genets recorren 700 metres a lloms dels seus cavalls sense utilitzar cap tipus de cadira de muntar per aconseguir la “joia”, que antigament es regalava a la persona estimada en finalitzar la carrera. Pel que fa a les normes de la competició, destaca, per exemple, que es poden inscriure gratuïtament tots els genets majors de 16 anys que ho sol·liciten en termini i que abans de començar la carrera es realitzen sobre l’arena revisions veterinàries als cavalls participants.

Els trofeus seran lliurats l’últim dia per les autoritats competents en presència dels mitjans de comunicació i tots els participants rebran un trofeu amb un mocador de seda com marca la tradició. Per poder accedir a més informació, així com a les bases, normes i reglament de la trobada, podeu punxar en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa