Diari La Veu del País Valencià
420.000 euros per sufragar els danys per les pluges torrencials de 2015

RedactaVeu / València.

La Diputació de València destinarà 420.000 euros a sufragar els danys ocasionats per les pluges torrencials del passat mes de novembre als municipis de Calles, Castielfabib, Xera, Olocau, la Pobla de Sant Miquel, Torre Baixa i Vallanca, on les precipitacions van provocar la inundació de camins rurals, la solsida de murs i la inutilització d’infraestructures de reg.

Amb aquestes ajudes, es pretén mitigar, almenys en part, la càrrega econòmica que va suposar per als ajuntaments realitzar actuacions d’urgència per restablir els serveis bàsics, reparar completament les infraestructures danyades i desenvolupar actuacions de prevenció per a futurs esdeveniments pareguts.

La Junta de Govern, el mes de juliol, aprovà que cadascun d’aquests municipis rebrà 60.000 euros.

El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, han declarat que la Diputació de València “té com a finalitat garantir que tots els veïns de la província tinguen accés als serveis bàsics municipals i per això es desenvolupen els plans i programes d’ajudes econòmiques i d’assistència tècnica. En ocasions, però, ocorren situacions imprevistes, com en aquest cas, que fan necessari generar línies de finançament extraordinàries per continuar mantenint eixos serveis”.

Jorge Rodríguez també ha recordat que “és precisament en aquests casos quan els convenis singulars adquireixen el seu sentit vertader, ja que són la ferramenta que ens permet atendre situacions d’emergència i donar resposta a les necessitats extraordinàries dels municipis”.

A Castielfabib, les pluges van ocasionar danys seriosos a la carretera d’accés al casc urbà, de titularitat municipal, pel lliscament de pedres i terres a la calçada i les cunetes. Després de l’actuació d’urgència de l’Ajuntament, en la qual es va desenrunar completament la carretera, ara s’aprofitarà l’ajuda de la Diputació per construir un mur de contenció que protegirà de lliscaments l’aparcament existent a un dels marges de la calçada i per condicionar, al marge contrari, una zona de trànsit per als vianants amb baranes.

A Xera, Olocau i la Pobla de Sant Miquel, les pluges afectaren sobretot camins rurals i vies de trànsit agrícola. Per eixa raó, els 60.000 euros que rebrà cadascun d’aquests municipis es destinaran íntegrament a reparar i condicionar camins que, en molts casos, van quedar inutilitzats per tal que es puguen tornar a obrir i utilitzar-se amb normalitat.

Concretament, a Xera, on es registraren precipitacions de fins a 156 L per m2, es condicionaran els camins del Collado fins a l’’Ardalejo Mojón’, així com el del repetidor, mentre que a la Pobla de Sant Miquel es reformarà el camí del ‘Mas del Olmo’ i, a Olocau, alguns dels camins rurals que discorren pel parc natural de la serra Calderona.

També es dedicaran diners a l’adequació de camins a Vallanca, on també es rehabilitarà el mur de contenció de la carretera d’accés a la localitat, que va patir molts danys per les pluges i que ara es reforçarà, així com a Torre Baixa, que aprofitarà la subvenció per rehabilitar els danys produïts a les infraestructures i serveis municipals.

L’Ajuntament de Calles destinarà l’ajuda de la Diputació a reparar i condicionar les infraestructures de reg danyades per les precipitacions.

El mes de gener passat, la Diputació va aprovar un repartiment de 700.000 euros entre setze municipis per tal d’ajudar-los a reparar els danys provocats per les pluges dels mesos de març, juliol i agost, que també afectaren vies de comunicació i infraestructures municipals. Els imports de les ajudes, en aquella ocasió, oscil·laren entre els 10.000 i els 60.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa