Diari La Veu del País Valencià
Regidors de Requena s’alcen en defensa del valencià davant els atacs del PP

RedactaVeu / Requena

El regidor i diputat provincial del PP i exalcalde de Requena, Javier Berasaluce, ha tornat a la càrrega en la seua defensa de l’exempció del valencià a les zones castellanoparlants després de la seua polèmica intervenció en el ple de la Diputació de València, en què va arribar a dir que “parlar en valencià és de mala educació”.

Aquesta vegada, Berasaluce va intentar defensar la moció durant la celebració de l’últim plenari municipal de Requena, del qual va eixir “escaldat” davant els sòlids arguments exposats pels regidors d’EUPV i de Requena Participa, Elías Ramírez i Juan García, respectivament.

Una moció que no ataca el valencià?

En aquesta ocasió, Berasaluce defensa que aquesta moció −presentada també a la Diputació de València, on és diputat provincial pel PP− “es una moción en positivo, que no ataca el valenciano y que sólo pretende que se respete a las zonas castellanoparlantes la posibilidad que recoge la propia ley para pedir una exención, con lo que conlleva la libertad de los padres, para poder elegir la educación de sus hijos”.

Elías Ramírez (EUPV): ‘Ha tingut 33 anys per aprendre el valencià’

Tot seguit, pren la paraula el regidor d’EUPV, Elías Ramirez, qui li diu, en valencià: “Mire, el problema que tenen vostès, els de el PP, és que menyspreen el valencià” i li posa exemples com ara que “menysprear el valencià és dir que companys seus per parlar en valencià 15 minuts no tenen educació”, o també “que un representant de Requena diga que no entén el valencià quan ha tingut 33 anys per aprendre-lo…”, o que vinga una diputada provincial i parle 25 segons en valencià “i se li la criminalitze a les xarxes socials”.

Ramírez acaba la seua intervenció donant un consell: “Que els fills dels requenencs aprenguen el valencià i que aprenguen a estimar el valencià. Per ací ens podrem entendre”.

Juan García (Requena Participa): ‘És una qüestió de respecte a la llengua’

Després pren la paraula el regidor de Requena Participa, Juan García, qui recorda que és professor de matemàtiques des de fa 30 anys. També ha estat cap d’estudis i duu 12 anys de director d’un institut, per la qual cosa “alguna cosa sabré de l’exempció…”.

El regidor de Requena Participa continua la seua exposició recordant que “estem parlant d’una assignatura d’entre les 10 que té de mitjana un alumne, més la llengua estrangera, que és l’anglès”, per la qual cosa “ens en queden 8 que es donen en castellà”. “La moció només parla de l’exempció de l’assignatura del valencià, però el tractament que estem donant a aquesta altra llengua cooficial, el valencià, és poc respectuós per a una llengua oficial”, assegura Juan García.

Tot seguit, García recorda que es pot demanar l’exempció –per al valencià−, “però per a la resta d’assignatures no està permesa: podem demanar l’exempció per al valencià, tan necessari i tan útil com qualsevol de les altres assignatures, però no es pot demanar per a cap altra…. M’ho podeu explicar?”.

Segons el regidor de Requena Participa, “no es tracta llavors de llibertat lingüística. És una qüestió de respecte cap a una llengua oficial”, assegura.

L’edil conclou la seua intervenció recordant que totes la lleis d’educació, en els seus primers articles, coincideixen en el següent: “El sistema educatiu espanyol s’orientarà en la consecució, entre unes altres, de les següents finalitats: la capacitació per a la comunicació en la llengua oficial i la cooficial, si la hi hagués, i en una o més llengües estrangeres. “Em podeu explicar com aconseguir aquestes finalitats si mantenim l’exempció per a una llengua oficial com és el valencià?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa