Diari La Veu del País Valencià
El Tribunal de Comptes veu excés de despeses en quatre partits del PV en les municipals de 2015
EP / València

El Tribunal de Comptes veu un excés en el límit màxim de despeses en quatre partits del País Valencià durant les eleccions municipals de maig de 2015 i, en aquest sentit, adverteix que la superació dels límits previstos en la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) constitueix “una irregularitat sancionable”.

Segons l’Informe de Fiscalització de les Comptabilitats de les Eleccions Locals de 2015, els partits valencians amb excés en el límit màxim de despeses són Liberals de Benidorm, Xàbia Democràtica-Ciutadans per Xàbia, Unió Popular de Nàquera i Ciutadans per Benidorm. A més, en el cas dels tres primers, l’òrgan fiscalitzador adverteix de falta de coherència interna en la comptabilitat rendida.

No obstant açò, en cap d’aquests casos s’estima que no procedeix la formulació de proposta de no adjudicació o reducció de la subvenció electoral que corresponga percebre a la formació política.

Liberals per Benidorm supera el límit en 25.000€

En el cas concret de Liberals de Benidorm, el Tribunal de Comptes indica que la formació política ha superat el límit màxim de despeses en 25.553,96 euros, la qual cosa ha suposat un excés del 336,63 per cent sobre aquest límit −7.591,10 euros−.

S’ha superat, així mateix, el límit màxim referit a les despeses de publicitat exterior en 139,48 euros, la qual cosa ha suposat un excés del 9,19 per cent. També s’ha superat el límit màxim referit a les despeses de publicitat en premsa i ràdio en 8.161,78 euros, amb un increment del 437,61 per cent.

Respecte del partit Xàbia Democràtica-Ciutadans per Xàbia, l’òrgan fiscalitzador indica que aquesta formació política ha superat el límit màxim de despeses aplicable a aquest procés electoral en 14.059,56 euros, amb un excés del 339,72 per cent.

De la mateixa manera, subratlla que la comptabilitat electoral presentada no guarda una coherència interna, ja que existeix una diferència de 3.964,32 euros entre els ingressos i les despeses declarades per la formació política, de maner que aquest import no concorda amb el saldo del compte electoral en el tancament de la comptabilitat fiscalitzada, que ascendia a 1.269,58 euros.

Unió Popular de Nàquera, un excés de 10.000€ en despeses

Pel que fa a Unió Popular de Nàquera, el Tribunal de Comptes veu un excés en el límit màxim de despeses de 10.215,60 euros i també assenyala que la comptabilitat presentada per la formació política no guarda coherència interna, atès que s’han registrat recursos i despeses no ingressades ni pagades a través del compte bancari electoral pels imports que es reflecteixen en l’apartat relatiu a la tresoreria de campanya.

Indica, així mateix, que a pesar que la formació política ha obert un compte bancari específic per a les eleccions locals, en la comptabilitat presentada figuren cobraments i pagaments per imports de 200,44 i 1.961,05 euros, respectivament, que no han sigut efectuats a través del compte electoral, la qual cosa incompleix la LOREG.

Ciudadanos por Benidorm, totes les despeses considerades “irregulars”

Quant a Ciudadanos por Benidorm, indica que totes les despeses declarades per Ciutadans per Benidorm es consideren “irregulars”. En concret, 9.462,03 euros que no estan degudament justificats i 1.515,04 euros que corresponen a serveis de restauració que no tenen la consideració de despeses electorals.

L’òrgan fiscalitzador també assenyala que ha superat el límit màxim de despeses en 2.093,70 euros, la qual cosa representa un excés del 27,6 per cent sobre el límit i, a més, la comptabilitat presentada no guarda una coherència interna entre les despeses i ingressos declarats i la documentació justificativa aportada per la formació.

Aquest informe del Tribunal de Comptes no especifica per comunitats ni per demarcacions les comptabilitats dels quatre grans partits d’àmbit nacional −PP, PSOE, Podem i Ciudadanos−. No obstant açò, sí parla de Compromís i d’EUPV.

Respecte del primer, indica que en la comptabilitat de la coalició figuren despeses per operacions ordinàries per import total de 64.213,90 euros, els conceptes dels quals no tenen la consideració de despesa electoral.

A més, assenyala que la formació política ha realitzat pagaments amb posterioritat, als 90 dies següents al de la votació, per un import de 3.017,16 euros. Les despeses pendents de pagament a la data de presentació de la comptabilitat sumen 789.194,66 euros.

Quant a EUPV, el Tribunal de Comptes assenyala que figuren despeses per operacions ordinàries per import total de 4.518,59 euros, en el cas del partit a València, que es corresponen a despeses de restauració que no tenen la consideració de despesa electoral. També apareix la mateixa indicació en el cas del partit a Castelló per un import de 2.000,13 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa