Diari La Veu del País Valencià
El Llibre de la Fira d’Agost de Xàtiva ja es pot consultar per Internet i APPs
RedactaVeu / Xàtiva.

El pati renaixentista del Museu de l’Almodí ha sigut l’escenari, aquesta vesprada, de l’acte de presentació de l’edició de 2016 del Llibre Oficial de la Fira d’Agost. L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; de la reina de la Fira, Alexia Úbeda, i de diversos representants municipals i del món de la cultura.

La publicació compta amb 159 pàgines, a més de les 44 pàgines reservades per a la publicitat, i té una tirada de 1.300 exemplars. El llibre es pot aconseguir als llocs de venda habitual per un preu de 5 euros.

La novetat d’enguany és que es pot visualitzar digitalment a través de l’App Xàtiva Fira 2016. L’aplicació es pot trobar a l’APP Store i Google Play, segons el sistema IOS o Android. També es troba penjat a la web municipal, a aquest enllaç de descàrrega.

‘Del foc naix la festa gran’

El llibre, maquetat i imprès per l’Editorial MIC, porta com a títol “Del foc naix la festa gran: la Fira!”. Segons fonts municipals, la filosofia de la publicació és “crear un debat a través de la seua lectura”. Així, a partir del cartell oficial, els coordinadors del llibre han ideat una història que té el seu punt inicial en la crema de la ciutat. Dos personatges, Neus i Fèlix, busquen una festa grossa per a la ciutat, que a la fi serà la Fira d’Agost. En aquesta recerca, transformada en un itinerari pel cicle festiu de la ciutat, pren importància el foc, el qual està present a moltes festes celebrades.

El llibre de la Fira en cap moment pretén ser un costumari sobre festes i tradicions, “sinó que recull una exposició d’aspectes curiosos de les nostres festes, així com la creació d’interessants debats sobre altres”, segons fonts de l’Ajuntament de Xàtiva. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha elogiat el treball dut a terme pels coordinadors de la publicació -Rafa Tortosa i Guillem Pérez Badenes- i ha mostrat la seua satisfacció, ja que, segons el primer edil, el Llibre de la Fira d’Agost 2016 “aprofundeix en una vessant important del nostre patrimoni cultural. Un llibre a què pot accedir tothom, donades les condicions de distribució i el seu reduït preu”.

Col·laboracions literàries i gràfics

El llibre s’obri amb el saluda del president de la Generalitat i el de la Diputació de València, a més del realitzat per l’alcalde de Xàtiva. Seguidament, es mostra un reportatge fotogràfic amb la Reina de la Fira, Dames i acompanyants. L’apartat clou amb el programa oficial de la Fira.

La part temàtica del llibre comença amb una auca de les festes de Xàtiva —a mena de pròleg— i una introducció signada pels coordinadors. Tot seguit, comença l’inici de la història esmentada, que es pot seguir a l’inici de cadascun dels apartats del llibre, els quals contenen il·lustracions, relats, assajos, treballs d’investigació, reportatges periodístics i articles d’opinió.

La coberta és la reproducció del cartell oficial de la Fira, obra de Xavier Mariscal. La maquetació, realitzada pels dissenyadors de l’editorial MIC, és senzilla, amb línies actuals i ajuda, en tot moment, a donar-li rigor al contingut literari. Cal afegir, com a novetat, que tota la publicació està realitzada a color.

La publicació compta amb 1 auca, 10 il·lustracions originals, 5 relats, 3 assajos, 8 treballs d’investigació, 4 articles d’opinió, 1 de reflexió, 2 reportatges periodístics, 5 referències d’hemeroteca i 115 fotografies.

Comparteix

Icona de pantalla completa