Diari La Veu del País Valencià
El riu Segura sec al seu pas per Rojals

RedactaVeu / Rojales.

La diputada de Compromís en les Corts, Graciela Ferrer, ha denunciat que “al Baix Segura, els regants tradicionals i el riu Segura es troben en una situació límit per la mala gestió de la sequera de la Confederació Hidrogràfica del Segura i la manca de previsió del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. En conseqüència, bona part del regadiu tradicional continua sense poder regar-se malgrat estar en període de tanda”.

Segons assenyala Ferrer “han estat reiterades les queixes dels regants tradicionals de la Vega Baixa del Segura davant la nefasta gestió de la Confederació Hidrogràfica del Segura respecte de la sequera que afecta els regadius dependents del transvasament Tajo-Segura”.

En aplicació del Decret de Sequera aprovat pel Govern de Rajoy en 2015, la Confederació ha estat pal·liant la manca de cabals per a regadiu del transvasament agafant aigua dels embassaments de la conca del Segura, sobre els quals els regants tradicionals del Baix Segura tenen drets històrics i preferents. D’aquesta manera, la Confederació Hidrogràfica del Segura ha reduït les reserves hídriques per als usuaris tradicionals, que a hores d’ara, en ple començament de la campanya d’hivern –amb la plantació de cultius tan importants a la comarca com la carxofa- es troben en una situació límit, ja que no arriba aigua a la conca baixa del riu Segura, on aquestes comunitats de regants tenen les seues tomes d’aigua. I els pocs cabals que hi arriben presenten una salinitat elevada que pot deteriorar seriosament les terres en què s’apliquen.

“La gestió dels recursos hídrics a la conca del Segura per part del Govern de Rajoy ha estat devastadora –afegeix la parlamentària de Compromís-. D’una manera irresponsable, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient continua menyspreant la conca baixa del riu Segura i entestat en no utilitzar les infraestructures de dessalació existents, que han costat centenars de milions d’euros, i s’han beneficiat de subvencions europees milionàries que en cas de mantenir-se la gestió ineficaç i no exempta d’indicis de corrupció portada a terme per ACUAMED –societat estatal dependent del Ministeri- obligaria a retornar a la Unió Europea els diners rebuts”.

Durant aquests anys en què els informes de seguiment dels recursos hídrics en la conca del Segura alertaven de la incidència negativa de la minva de cabals que es poden transvasar del Tajo en els regadius del Transvasament Tajo-Segura, tant el Ministeri com la mateixa Confederació Hidrogràfica del Segura s’han mantingut en l’immobilisme i la creació de conflictes entre regants. Les decisions de la Confederació han reduït les garanties de subministrament dels regants tradicionals per garantir el subministrament dels regants del transvasament.

“Per conservar els recursos naturals del riu Segura quan no n’arriben prou del transvasament Tajo-Segura i al mateix temps rebaixar el preu unitari de cada metro cúbic d’aigua dessalada, s’haurien d’haver efectuat inversions en les dessaladores per dotar-les d’energies renovables i així reduir el consum energètic convencional i el cost de l’energia utilitzada en posar-les a funcionar a ple rendiment. En compte d’això, el Partit Popular s’ha dedicat a vestir un sant desvestint-ne un altre. Fins i tot, el govern Rajoy aprovà tarifes reduïdes d’aigua dessalada per afavorir els regants de la conca del Segura a Múrcia, però no per als regants alacantins”.

“És inadmissible que siguen els ciutadans de la Vega Baixa i el riu Segura els que paguen, amb la seua pèrdua de rendes i de qualitat de vida i deteriorament ecològic, l’entestament dogmàtic i la irresponsabilitat dels dirigents del PP al front del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i la Confederació”.

“Des de Compromís, exigim a la Confederació Hidrogràfica del Segura i al Ministeri que amb caràcter d’urgència garantisquen els cabals necessaris per als regadius tradicionals de la Vega Baixa i previnguen pèrdues econòmiques derivades de la seua ineficàcia, així com respecten els cabals ecològics mínims circulants del riu Segura fins a la seua desembocadura. Així mateix, els instem a abandonar el seu dogmatisme hidràulic i actuar amb eficàcia per posar en funcionament al més prompte possible les instal·lacions de dessalació disponibles en la costa alacantina”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa