Diari La Veu del País Valencià
L’art rupestre de les comarques del Nord com a motor cultural i econòmic
Xavier Pérez / Tirig.

Obrir les portes al coneixement dels orígens dels primers pobladors de les comarques del Nord és un dels objectius de la Diptuació de Castelló que pretén fer més accessibles les coves rupestres de la Valltorta-Gasulla, pertanyents a localitats com Ares del Maestrat, Tírig, Albocàsser o les Coves de Vinromà. Serà a través d’una nova línia d’ajudes de 30.000 euros dirigides als béns declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO i les bases de la qual ja ha aprovat la Diputació per a fomentar la seua conservació, difusió i dinamització.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “es tracta d’ajudar els ajuntaments a millorar l’accés al coneixement dels nostres orígens com a important recurs de dinamització turística dels seus pobles. Treballem per posar en valor aquests llocs i que açò repercutisca en noves oportunitats de desenvolupament per als nostres pobles. Es tracta dels llocs més emblemàtics de la riquesa patrimonial que té l’interior de Castelló, i des del Govern Provincial entenem que han de ser motor d’oportunitats per a una millor qualitat de vida dels veïns de la zona i una oportunitat per a tirar endavant i consolidar població durant tot l’any”.

Cal recordar que el Parc Valltorta-Gasulla presenta la major concentració d’art rupestre llevantí o mediterrani. Segons Sales, “no és ni molt menys la primera inversió que fem en aquest sentit de dinamitzar aquests recursos, ja que per a millorar l’accessibilitat instal•lem una passarel•la d’unió entre la Cova i el Cingle de la Mola Remígia. Gràcies a aquesta infraestructura que es va instal•lar el passat any, la distància entre elles queda reduïda a 36 metres i no els més de 500 metres que calia recórrer a través d’una tortuosa sendera pujant i baixant grans desnivells”.

Estudi de les pintures rupestres

Al costat de la part de dinamització turística, la Diputació no descuida la de l’estudi científic i patrimonial d’aquests importants recursos. Així, ha publicat recentment un estudi científic de l’art rupestre del barranc de la Valltorta i Gasulla, així com a les de la Pobla de Benifassà coincidint amb el fet que estiga a punt de complir-se el centenari del descobriment de les pintures rupestres de la Valltorta.

Es tracta del número 11 de les Monografies d’Arqueologia i Prehistòria de Castelló, dedicat precisament a aquestes pintures rupestres. Cal recordar que la Diputació va comprar el conjunt de la Gasulla en els anys 50, una mostra de l’interès que ha tingut la institució provincial en la conservació i promoció d’aquesta gran riquesa cultural i turística existent en els pobles castellonencs.

La monografia presenta els treballs de camp realitzats en el projecte “L’art rupestre del parc Valltorta Gassulla i zona nord de Castelló”, dins del qual s’ha realitzat una catalogació de l’art rupestre de la zona nord de la demarcació, centrat en els jaciments de Cova Centelles, abrics del barranc de Cabrera, Abric de la Mustela, Cova dels Rossegados i Abric de la Tenalla, consistent en l’inventari general i individual de cada conjunt, la creació d’una base de dades i la realització de calcs digitals de les pintures.

Comparteix

Icona de pantalla completa