Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria aposta fort pel projecte d’innovació educativa i tecnologia ‘Soundcool’
Sixto Ferrero / València

Entre la primera fotografia que acompanya aquesta notícia i la segona han passat més de dos anys (són les dues que il·lustren la notícia). En 2013, naixia una eina tecnològica que a priori semblava un programari per fer música electrònica. Prompte, Jorge Sastre, el director del projecte “Soundcool”, va incorporar a l’equip Adolf Murillo, qui rebia l’encàrrec d’introduir l’eina dins del sistema educatiu, a les classes de música que aquest desenvolupava a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent. El juliol de 2014, Sastre i Murillo presentaven el projecte a la Conselleria d’Educació, aleshores encapçalada per Maria José Català, en la “Presentació de Recursos educatius digitals. Estratègies innovadores”.

“A aquella trobada acudiren, bàsicament, editorials que volien vendre els seus programaris educatius. “Soundcool” no tenia res a veure amb tot allò”, recorda Adolf Murillo. “Soundcool” és un projecte que conté dues vessants, però una mateixa finalitat. Contempla innovació tecnològica a través del programari “que sempre serà d’accés lliure i gratuït”, com han assegurat contínuament els seus precursors, i la vessant pedagògica, que implica un “canvi de paradigma pedagògic, una innovació educativa que se sosté en potenciar la creativitat de l’alumnat”. Al llarg dels dos anys transcorreguts, el projecte ha rebut suports, reconeixements i ha despertat l’interès internacional. Ara, ha rebut l’espenta que més necessitava. La Conselleria d’Educació, amb Vicent Marzà al capdavant, ha abraçat i ha fet seu el projecte tot just quan acaba de rebre la injecció econòmica més forta d’una fundació de mecenatge estrangera que ha apostat per un projecte valencià d’aquestes característiques. En eixe sentit, en declaracions a La Veu, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, afirma que, amb “Soundcool”, “s’ha fet un treball fantàstic, per això, ja es va avalar com a projecte, perquè té un abast enorme, i ja no només a nivell del País Valencià, sinó a nivell internacional; és per això que li donem tot el suport que mereix”.

Al llarg dels dos anys, l’eina s’ha desenvolupat tècnicament millorant la interfície, els mecanismes i possibilitats fins el punt que, a hores d’ara, s’està component una òpera en tres actes amb text en valencià d’Enric Valor, La Mare dels Peixos, que s’estrenarà en desembre al Palau de les Arts i que podria ser la primera òpera valenciana i en valencià que s’estrenara als EUA (l’Òpera de Pittsburgh n’està interessada), on participaran alumnes d’ESO interpretant junt a un ensemble i cantants, com un instrument més dins del tramat composat per Jorge Sastre, Roger Dannemberg i Leopoldo Amigo.

Adolf Murillo i Jorge Sastre (els dos al centre) presentaven Soundcool a la Conselleria en 2014.

Hi ha dos centres de referència: l’IES Arabista Ribera i el CEIP 9 d’Octubre d’Alcasser, junt a la Xarxa d’Escoles de Música de l’FSMCV i, a més a més, l’IES públic de Carcaixent compta amb el primer laboratori de música dins d’un centre d’educació pública, on els alumnes treballen amb “Soundcool” i han participat en festivals com el MEVArt de la UPV, així com tallers, cursos de formació, etc.

Des d’aleshores, l’equip de “Soundcool” ha anat desenvolupant el projecte en totes dues vessants: la tecnològica, a través de Sastre, des de la UPV, amb l’ajuda econòmica de la Unió Europea, un AICO de la Generalitat i la recent línia de mecenatge que els ha atorgat la Fundació Daniel i Nina Carasso; mentre que la vessant pedagògica, encapçalada pel doctor en educació Adolf Murillo i amb la coordinació de la doctora en educació Elisabeth Carrascosa, aconseguí també suport europeu a través de la concessió d’un Erasmus+ K201, amb el qual diferents centres educatius europeus estan rebent formació docent per introduir el projecte “Soundcool” dins les aules. Igualment, la Fundació Daniel i Nina Carasso també ha assignat una línia de mecenatge per desenvolupar la vessant pedagògica. Tot plegat s’integra dins del projecte Valencia Music Art Magnets, on Adolf Murillo assumeix la tasca de coordinador. Arran d’aquest nou impuls econòmic, ens apunta Adolf Murillo que, “el canvi que proposa “Soundcool” va més enllà d’allò tecnològic”, ja que, segons el doctor, “la tecnologia ha d’estar per afavorir altres maneres d’aprendre, per aportar noves narratives, per facilitar la construcció d’un pensament més flexible i transdisciplinar”.

Alumnes de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent i del CEIP 9 d’Octubre d’Alcàsser amb l’equip de Soundcool amb Roger Dannenberg.

A recer del projecte hi ha les dues universitats publiques de València (la UV i la UPV), dos centres educatius públics i l’FSMCV. A més, a través dels Erasmus+, el projecte s’ha traslladat a Europa i s’han implicat centres educatius de Portugal, Itàlia i Romania. Aquest curs passat arribà un dels suports internacionals, com fou l’interès i implicació en el projecte de l’enginyer i compositor Roger Danneberg. El professor de la Carnegie Mellon (Pittsburgh) es traslladà a València i Carcaixent per viure de primera mà el projecte i, com vam informar aleshores des d’aquest diari, es comprometé a col·laborar en la composició de La Mare dels Peixos, a traslladar el projecte a la universitat nord-americana des d’on s’introduirà en diferents centres educatius. A través de Dannenberg, “Soundcoool” ha interactuat ja amb la Global Net Orchestra, i ho ha retransmès en temps real per a tot el món.

Segons hem pogut saber recentment, altres universitats de l’Estat, com la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Cantabria, volen establir aliances amb el projecte públic valencià, al qual també s’hi volen afegir universitats, com a socis del projecte, de Finlàndia i Suïssa.

Per últim, el proper 26 de setembre serà una data clau per al projecte, ja que la Fundació Daniel i Nina Carasso, el gran mecenes del projecte valencià, s’hi traslladarà a la Universitat Politècnica de València per presentar el seu compromís. Fins ara, la Fundació ha donat suport econòmic a 40 projectes a la resta de l’Estat, en els quals ha injectat fins a 9 milions d’euros, mentre que “Soundcool” (amb dues línies: tecnològica i pedagògica) serà el primer projecte valencià, junt amb altre d’alimentació sostenible (“Artemed”, Càtedra Terra Ciutadana). A la trobada, s’han convidat autoritats i responsable polítics de la Generalitat i directors generals, com així ho reconeixia Jaume Fullana a aquest diari, qui concloïa dient que, aquest “és un projecte realment innovador”, de fet, afegia, “hem tret una convocatòria per a innovació en centres educatius i “Soundcool” compleix amb tots els requisits”. A més a més, s’han reunit amb l’equip de “Soundcool”, “a qui hem transmès el nostre reconeixement” i destaca que “Adolf es creu eixe projecte i amb esforç i una gran implicació l’han dut endavant”. “Soundcool” “té el suport de molts centres i de la Universitat perquè és un projecte que abasta molts beneficiaris (alumnes), a banda del pressupost amb què compta”, per això, entre altres raons, la Conselleria estarà al costat amb total implicació amb “Soundcool”, tal com ha confirmat Fullana a aquest diari.

Comparteix

Icona de pantalla completa