Diari La Veu del País Valencià
Compromís aterra al grup Mixt on Convergència serà el partit majoritari

Xavier Pérez / Madrid.

Per segona vegada consecutiva la Mesa del Congrés dels Diputats ha denegat a la coalició A la Valenciana tenir un grup propi a la Cambra baixa. La història es repeteix, respecte a l’anterior legislatura, i els quatre diputats de Compromís, Joan Baldoví, Marta Sorlí, Enric Bataller i Ignasi Candela, tornaran al “galliner” de l’hemicicle.

Però aquesta vegada els diputats valencians tindran un handicap respecte a l’anterior legislatura, on eren el grup majoritari i van tindre una gran visibilitat mediàtica per a les seus iniciatives. I és que la Mesa del Congrés ha enviat l’antiga Convergència, els seus huit diputats, també al Grup Mixt, fet que és la primera vegada que passa en la història.

D’aquesta forma, el GM estarà conformat per 19 diputats que hauran de repartir-se el pressupost, els membres de les comissions i els temps d’intervenció en els plens.

Sobre la junta de portaveus d’aquest variat grup, si se segueix el patró de l’anterior legislatura, seria rotatòria. És a dir, un mes cada diputat, en una roda en la qual cada 19 mesos un parlamentari seria la veu del grup al complet, un grup en què estaria l’antiga Convergència, Compromís, Bildu, Unión del Pueblo Navarro, Foro Asturias, Coalición Canaria i Nova Canaria.

“Des de Compromís entenem que és la millor manera de defensar els interessos del poble valencià i donar més visibilitat als nostres problemes”, ha manifestat Joan Baldoví.

Tant el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, com el diputat Enric Bataller han reiterat en diverses ocasions a La Veu que la decisió de la Mesa és “arbitrària i política, que a més té noms i cognoms: el Partit Socialista, Partit Popular i Ciutadans”.

Per això, les candidatures de confluència A la Valenciana (Compromís-Podem-EUPV) i En Marea (Anova-Podem-EU) han confirmat que recorreran davant el Tribunal Constitucional la negativa de la Mesa del Congrés a permetre’ls conformar grups propis, independents al d’Units Podem-En Comú Podem.

“Tal com hem demostrat en el recurs presentat davant el Congrés, tenim dret a tenir un grup parlamentari propi perquè reunim tots els requisits. Comptem amb nou diputats i estem per sobre del 25% de vot en les tres circumscripcions”, han assenyalat des de la coalició valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa