Diari La Veu del País Valencià
El Consell presenta al·legacions contra els descomptes d’Hisenda per la multa de la UE
RedactaVeu / València

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha informat hui que el Govern valencià “ha presentat al·legacions davant el greu atropellament que suposa per al conjunt dels valencians el fet que el Ministeri d’Hisenda haja decidit descomptar de les transferències de l’Estat que ha de rebre la Comunitat Valenciana la multa imposada per la Unió Europea al Regne d’Espanya com a conseqüència de la manipulació del dèficit que sistemàticament va practicar l’anterior Consell”.

En aquest sentit, Soler ha afegit que “seguirem lluitant contra l’absurd que suposa que el Govern central ens cobre la multa de 19 milions, inclosos interessos, que la Unió Europea ha imposat al Regne d’Espanya per la mala gestió, el mal govern i les factures que va acumular en els calaixos l’anterior Govern de la Comunitat Valenciana”, davant les quals l’Administració espanyola, “qui tenia la responsabilitat de comunicar a la UE les dades correctes del dèficit, no va actuar, malgrat que eixes dades es posaven en relleu, any rere any, per la Sindicatura de Comptes”.

El titular d’Hisenda, que ha qualificat la decisió del Govern espanyol com “d’arbitrària i totalment unilateral”, ha explicat que “no podem permetre que eixos 19 milions se’ns descompten de les transferències que Madrid ha de remetre a la Comunitat el pròxim mes de setembre, castigant els valencians i valencianes per la mala gestió de l’anterior govern i minvant encara més les nostres arques públiques”.

“Fallida de la lleialtat institucional”

Les al·legacions que ha presentat el Consell es basen, entre altres arguments, en el fet que “l’acord d’inici del procediment d’extinció de deutes d’entitats de dret públic mitjançant deduccions de transferències” comunicat a la Generalitat amb data 14 de juliol i que ha d’aplicar l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) “emmalalteix de falta de motivació”, ja que en cap moment s’explica que eixe suposat “deute tributari” és la multa de la UE pel dèficit de l’anterior Consell, “la qual cosa impedeix a aquesta Administració identificar el deute tributari que la motiva i provoca indefensió”.

A més, s’al·lega “incorrecta fonamentació jurídica de l’acord notificat”, atès que el deute que es pretén cobrar “de cap manera és de naturalesa tributària i, a més, se citen preceptes legals que són aplicables a processos amb les entitats locals, no amb les comunitats autònomes”. A més, “es retrau l’incompliment de l’apartat 3 de l’article 17 del Reial decret 515/2013, de 5 de juliol, pel qual es regulen els criteris i el procediment per a determinar i repercutir les responsabilitats per incompliment del dret de la Unió Europea, la qual cosa provoca indefensió”, han explicat en un comunicat.

En aquest sentit, l’escrit presentat pel Consell també assenyala que l’inici del procediment per part de l’Administració General de l’Estat “fa fallida en els principis de lleialtat institucional i bona fe de les relacions entre les administracions”. I açò perquè el Govern espanyol “s’ha apressat a passar a la Generalitat la multa, quan l’executiu central va presentar un recurs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)”. Per aquest motiu, el Consell “sol·licita en tot cas la suspensió d’aquest procediment fins que els tribunals europeus dicten sentència”. Igualment, “demana la suspensió del termini per a resoldre les presents al·legacions fins que el Tribunal Suprem central resolga el recurs que paral·lelament va presentar la Generalitat contra l’Acord del Consell de Ministres pel qual li va repercutir la sanció de la UE”.

Recursos presentats

Ara per ara, s’espera tant la sentència del TJUE com de la del Tribunal Suprem espanyol. El Consell va presentar recurs contenciós administratiu contra l’Acord del Consell de Ministres de 4 de març de 2016 pel qual es va resoldre el procediment de determinació i repercussió de responsabilitats de la multa interposada per la Unió Europea. El Tribunal Suprem espanyol va admetre a tràmit la denúncia de la Generalitat i la segueix instruint en l’actualitat.

La Generalitat sol·licita en el seu escrit que s’admeten les al·legacions presentades per l’Administració valenciana i que es resolga anul·lar i deixar sense efecte l’acord d’inici del procediment per a imputar aquests 19 milions d’euros de multa, inclosos interessos, a les quantitats que ha de rebre el Consell en concepte de transferències de l’Estat.

En cas de no acceptar-se les al·legacions presentades, la Generalitat ha sol·licitat que, subsidiàriament i tenint en compte el caràcter vinculant per al Consell de Ministres del pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en el recurs d’anul·lació que ha interposat el Regne d’Espanya contra aquesta decisió, se suspenga el termini per a resoldre el procediment fins que el TJUE resolga sobre aquest recurs.

De la mateixa manera, se sol·licita també la suspensió del termini per a resoldre el present procediment fins que recaiga sentència ferma en el recurs contenciós administratiu interposat per la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa