Baldoví culpa la CHX i el Consell del problema de l'aigua potable a la Ribera

Compromís Ribera Alta, Compromís Ribera Baixa i Més Algemesí presenten a Alzira Compromís per l’aigua
30 abril 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira

El portaveu de Compromís Ribera Alta, Diego Gómez, el diputat al Congrés, Joan Baldoví, el diputat a les Corts Valencianes, Juan Ponce, l’Alcalde de Corbera, Jordi Vicedo i la regidora de Més Algemesí, Lorena Calatayud, han comparegut davant la premsa a Alzira per presentar Compromís per L’aigua.

Tal com ha comentat Diego Gómez, Compromís per L’aigua naix per donar resposta "a la urgència que vivim, denunciar el que està passant i oferir solucions reals per al present i per al futur. Perquè és un problema que afecta molts aspectes: sanitaris, agrícoles, de medi ambient i d’indústria; aspectes que cal seguir per a donar una solució a aquesta problemàtica".

Joan Baldoví, diputat al Congrés, s’ha preguntat què ha passat perquè l’aqüífer estiga com està. Pregunta que té una resposta. "Tant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer – que té la competència en el control dels aqüífers- com la Generalitat Valenciana – que ha d’executar les obres per a abastir d’aigua de qualitat la Ribera i que ha d’aplicar mesures per evitar el deteriorament dels aqüífers- no han fet el que devien". Des de l’aprovació d’un conveni l’any 1997 per a fer obres hidràuliques "portem ja 16 anys de retard i no hi ha res clar encara", ha continuat Baldoví.

Pel que fa a les propostes per resoldre el problema de l’aigua, Baldoví n'ha comentat dos fonamentalment. Una primera és, davant la situació d'emergència, la creació d'una Comissió de Seguiment formada per les tres administracions més tècnics, grups ecologistes i socials. Es tracta de tindre informació de primera mà i no tindre-la només per declaracions a la premsa. Una segona, seria la concessió d'aigua potable a la Ribera, com actualment tenen València i l'àrea metropolitana, Sagunt i el Camp de Morvedre o Albacete. "En el Pla vigent no està contemplat però sí s'hauria de contemplar en el nou Pla de Conca que ha d’aprovar-se pròximament. A més, els habitants de La Ribera no haurien de pagar per un aigua que és tan nostra com la de tots".
 
Sistema osmosi en Alzira

Juan Ponce, diputat a Les Corts per Compromís, ha indicat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer "deuria garantir el bon estat de l’aqüífer" i la Generalitat deuria "complir la directiva de nitrats –que no ho fa- i tindre un pla d’actuació per a la reducció dels productes químics de l’aqüífer". Açò últim passaria, entre altres coses, si s'establiren unes bones pràctiques agrícoles. Ponce ha anunciat que el grup parlamentari de Compromís demanarà la compareixença de la consellera d’Infraestructures així com la del responsable d’aigua i presentarà una Proposició No de Llei per a proposar solucions.

Problema en Corbera

L’alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, ha comentat el cas concret de la seua població. El dia 5 de març és quan l’Ajuntament rep la notificació de salut pública i és quan es posa en marxa el protocol, començant per la publicació del ban. El que ha denunciat és que, en aquell moment, Salut Pública trau unes mostres de l’aigua i, a data de hui, no estan encara els resultats. Vicedo ha dit que la prioritat absoluta és "acabar la potabilitzadora i les conduccions urgentment".

Per últim, Lorena Calatayud, regidora de Més Algemesí ha insistit en la "falta de transparència" de la Generalitat pel que fa al cost de portar aigua a la Ribera així com el que s’ha gastat fins ara. Denuncia també l’escàs interés de la Generalitat pels habitants dels 13 pobles afectats (més de 170.000 persones).

En resum, tal i com ha indicat, Diego Gómez, des de Compromís Ribera Alta, Compromís Ribera Baixa i Més Algemesí, amb la campanya Compromís per l’Aigua exigeixen responsabilitats a les administracions responsables, especialment a la Generalitat que és la que ha actuat "de manera negligent i amb total deixadesa de les seues funcions". Demanen, a més, que es done prioritat absoluta a la finalització de la potabilitzadora i de les conduccions per a tots els pobles del projecte (13 en total), la creació d’una comissió de seguiment, transparència i la recuperació dels aqüífers i bones pràctiques agrícoles.
 
Pou d'Aigües de València a Alzira
 
next