Diari La Veu del País Valencià
Bataller: ‘La mentalitat centralista propicia la negativa a fer un grup propi al Congrés’
L. Part / València

El diputat de Compromís Enric Bataller, en declaracions a aquest diari, ha valorat “molt negativament” la decisió de la Mesa del Congrés a la coalició ‘A la Valenciana’ per a constituir-se en grup parlamentari propi al Congrés, ja que al seu parer “es tracta d’una decisió arbitrària i caciquil”.

Segons Bataller, la denegació de la Mesa del Congrés a la petició realitzada per la coalició integrada per Compromís, Podem i EUPV per tal de conformar un grup propi “s’ha fet sense fonamentar-la jurídicament” i a més, “hi ha un greuge comparatiu amb l’antiga Convergència –a la qual se’ls ha demanat que presenten un informe- mentre que en el nostre cas sembla que tenen clar poder fer una negativa de pla”.

Aquest diputat, advocat de professió, ha explicat que en el cas d’A la Valenciana “es denega per una interpretació de l’article 23.2 -del reglament de la Cambra baixa-, que justament mostra una redacció molt confusa, que es pot interpretar de vàries maneres i que, sobretot, admet la constitució del grup parlamentari”.

Segons Enric Bataller, aquest article 23.2 “diu justament el contrari del que han decidit”. En aquest sentit, afirma: “Quan diversos partits han renunciat a presentar-se per separat –com és el cas- i han format una coalició específica, tots els diputats electes d’eixes coalició han de conformar un únic grup parlamentari”. I subratlla: “No poden separar-se perquè això frustra la voluntat popular de tots els electors valencians que han votat a favor d’eixa coalició”.

“La negativa és un frau a la voluntat de la gent que ens ha votat”

Segons el diputat de Compromís, “el problema és que com tenen una mentalitat centralista –la majoria del PP i C’s a la Mesa del Congrés- es pensen que la coalició A la Valenciana està a Madrid, tot i que està al País Valencià”.

En aquest sentit, Bataller recorda que la coalició A la Valenciana “s’ha constituït al País Valencià, està validada per la Junta electoral, té un programa específic i la gent ha votat eixe programa electoral”. Per tant, segons el diputat, dir que no poden conformar un grup parlamentari propi “és un frau a la voluntat d’eixa gent que ens ha votat”

Així, per a Bataller, ha prevalgut “una visió arbitrària i caciquil” de la qüestió, ja que la Mesa “dóna i lleva grups tal com li ve de gust”.

Enric Bataller.

“No pot ser que el criteri majoritari de la Mesa ens prive a uns diputats d’un dret, el de la capacitat d’organitzar-nos en un grup propi”, encara que ”no es tracta d’una qüestió de privilegi” ja que “tenim 9 diputats i volem tindre un grup i no poden vindre a negar-nos eixe dret”

Per tot açò, Enric Bataller es mostra plenament convençut que el Tribunal Constitucional, al qual recorreran la resolució una vegada es presenten les al·legacions pertinents a la Mesa –que previsiblement tampoc seran acceptades- fallarà al seu favor, és a dir, es pronunciarà de forma favorable a la conformació d’un grup propi per part dels 9 diputats d’A la Valenciana.

I és que, segons ha explicat a La Veu, “quan un article és interpretable de diferents maneres, si eixe article afecta drets constitucionals, el TC sempre s’ha pronunciat a favor del desenvolupament d’eixos drets i mai en termes restrictius”.

“Estem parlant d’un dret instrumental que és el de fer un grup parlamentari propi. Si l’article 23.2 és un article ambivalent que es pot interpretar de diferents maneres, allò lògic seria interpretar-lo de cara a desenvolupar eixos drets i no d’una manera restrictiva, sinó de manera proactiva”, ha explicat Enric Bataller.

És més, el diputat nacionalista considera que “a tot aquell que demane constituir-se en un grup propi se li ha d’acceptar, si no és que clarament no tinga el mínim de persones necessàries o busque una finalitat fraudulenta, que no és el cas”.

Finalment, Enric Bataller recorda que des del primer moment van dir que volien fer un grup propi “i no ens el prohibiren”. Tanmateix, lamenta, “la visió que està imposant-se és absolutament centralista” perquè “interpreten que la coalició “està en Madrid” tot i que “la coalició la férem al País Valencià, i no és el cas d’Unidos Podemos”.

Marta Sorlí: ‘S’està fent una interpretació totalment partidista i restrictiva del Reglament’

En semblants termes s’ha expressat la diputada de Compromís Marta Sorlí, que en declaracions a aquest diari ha anunciat que la decisió de la Mesa del Congrés a la coalició ‘A la Valenciana’ per a constituir-se en grup parlamentari propi al Congrés “demostra una vegada mes que és un tema totalment polític” i que és una decisió “que no s’ha pres amb el reglament en la mà”.

Sorlí ha “lamentat” que una vegada més “no ens deixen l’opció de fer eixe grup per al qual, com a segona força del PV, complim tots els requisits”.

La diputada per Castelló ha anunciat que aquest matí de dijous els ha arribat la notificació que disposen d’un termini de 48 hores per a presentar al·legacions. “Presentarem totes les al·legacions possibles i l’Executiva de Compromís –previsiblement aquesta vesprada o demà divendres- decidirà on anem els diputats de Compromís”.

Marta Sorlí.

Segons Sorlí, la Mesa del Congrés ha evidenciat “una doble vara de mesurar” ja que a l’antiga Convergència se li dóna un termini de 48 hores “sense complir el requisits” i a nosaltres –per A la Valenciana-, se’ns denega encara que justament els complim tots”. “S’està fent una interpretació totalment partidista i restrictiva del Reglament i hauria de ser totalment al contrari per tal de reflectir la pluralitat del resultat” de les eleccions, ha sentenciat Sorlí.

Comparteix

Icona de pantalla completa