Diari La Veu del País Valencià
‘A la valenciana’ registra aquest divendres en el Congrés la petició de grup propi
RedactaVeu / València

La candidatura ‘A la valenciana’ –integrada per Compromís, Podem i EUPV- registrarà aquest divendres al matí en el Congrés la sol·licitud per a tenir un grup parlamentari propi en la Cambra baixa, diferent al del partit morat, segons fonts de la confluència valenciana.

La coalició és “conscient” que, igual que ja va ocórrer després de les eleccions de desembre, la seua demanda té poques possibilitats de prosperar, donat el rebuig que la resta de grups representats en la Mesa del Congrés ja han manifestat a concedir a les confluències veu pròpia i independent a la d’Unidos-Podemos.

No obstant això, han decidit formalitzar la petició, encara que no prospere, arran de la decisió de la Mesa de donar un termini de 48 hores perquè aquells diputats que no vegen acceptat el grup parlamentari sol·licitat puguen decidir si van al Grup Mixt o si s’adscriuen a algun dels existents. Aquesta via garanteix a les confluències el camí de tornada a Unidos Podemos sense perdre els drets de què gaudeixen els grups parlamentaris com, per exemple, l’accés al cobrament de les subvencions per enviament gratuït de propaganda electoral durant la campanya.

Al desembre, com que era la primera vegada que es donava aquesta circumstància, els socis de Podem a Catalunya, Galícia i el País Valencià tenien la por de recalar en el Grup Mixt, encara que fóra per unes setmanes, i perdre els avantatges que comporta tenir grup propi. Per això, van optar per no fer-ho, a excepció dels diputats de Compromís. Així, els parlamentaris del partit valencià van ser els únics que van decidir seguir avant amb la seua demanda després del 20D, la qual cosa els va portar al Grup Mixt i a trencar la candidatura de confluència, ja que la resta de parlamentaris de la coalició -de Podem i independents- es van integrar en Unidos Podemos.

Els diputats de Compromís tenen previst, en aquesta nova legislatura, defensar de nou la seua petició de grup propi fins al final, encara que açò implique tornar al Grup mixt, i ara ho faran al costat de la resta dels seus companys de candidatura, almenys al principi.

Els diputats de Podem i Compromís sí que tenen clar que, quan la seua petició siga rebutjada, tornaran al grup confederal d’Unidos Podemos per a no separar-se dels seus companys de partit -Esquerra Unida ja ha deixat clar que no demanarà grup propi ni se n’anirà al Mixt-.

Comparteix

Icona de pantalla completa