Diari La Veu del País Valencià
Antonio Montiel: “Hem fet una bona llei de televisió”

F. Javier Argente / València.

Antonio Montiel, portaveu del grup Podem a les Corts Valencianes, assegura que està satisfet amb el treball fet amb l’anomenada Llei de Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’àmbit autonòmic que es votarà demà al ple de les Corts. Aquesta declaració i d’altres, les ha fetes a una compareixença davant la premsa, en què ha concretat la posició del seu grup amb la nova llei.

A l’acord del Botànic es va convenir que Podem es faria càrrec de la comissió parlamentària sobre RTVV i, després de sis mesos de treball, Montiel ha manifestat que s’havia fet una bona llei, de la qual ha destacat, en primer lloc, la seguretat jurídica que aportava. “Per a nosaltres, com a partit, el tema d’RTVV era una bandera perquè era un tema essencial per recuperar la identitat i l’autoestima. A més, pot ser un motor econòmic”.

El síndic de Podem ha parlat també de la importància que la nova llei pot tenir per al desenvolupament del sector de la indústria audiovisual al País Valencià. “Abans, el sector audiovisual valencià tenia un teixit econòmic molt feble, massa dependent d’RTVV, tal com es va demostrar després amb el tancament que va desfer aquest sector, destruint una quantitat molt important d’ocupació. Volem que aquest sector, amb aquesta nova llei, tinga més capacitat pròpia”.

Antonio Montiel ha remarcat que s’ha elaborat una llei que garantisca la independència dels gestors de la futura televisió valenciana: “Volem crear una televisió que siga un motor econòmic, que no cree dependències, per això hem bastit una clàusula antimonopoli per evitar que la nova televisió siga un vedat del partit governant o del director general de torn. Pot semblar que hem fet una llei molt voluntarista, però pensem que és molt operativa per al control de la gestió, on s’incorporen novetats com el consell de la ciutadania, una gran novetat perquè els usuaris tinguen participació en el sistema. També hem plantejat un consell rector molt professional i un director general triat per les Corts”

Preguntat pel tema dels extreballadors de l’antiga RTVV, Montiel ha expressat que “volem anar més enllà del debat ‘oposició o no oposició’. Proposem una reflexió més ampla, pensem que hi va haver un ERO brutal, arbitrari, i és cert que hi ha hagut un exercici molt difícil. Pensem que es podria haver esgotat la via del diàleg amb els extreballadors. Amb el tema dels extreballadors, sempre hem intentat, amb negociacions, que acabara en una solució negociada. Els treballadors no són els culpables del que va passar a RTVV”.

Montiel aclaria que el grup Podem ha presentat una esmena −que continuarà defensant al ple− que, recolzant-se legalment a l’estatut bàsic de l’empleat públic de 2007, possibilitaria als futurs gestors (consell rector o director general) que, en cas d’identitat de llocs de treball, es puga utilitzar el concurs de mèrits per a la provisió de llocs de treball. “Nosaltres –en paraules de Montiel− hem presentat una esmena en què, amb el suport legal pertinent, del que es tracta és que quan el director general dissenye la plantilla que necessita la nova RTVV hi haurà llocs de treball que seran absolutament nous perquè en l’antiga empresa no existien. Llavors, eixos llocs aniran a concurs d’oposició, és a dir, un procés selectiu amb els principis de publicitat, mèrit i capacitat. En aquells llocs als quals hi ha identitat, és a dir, que existien a l’antiga RTVV, es podria fer un concurs de mèrits al qual es pogueren presentar els treballadors que en el seu dia aprovaren una oposició. La plantilla serà la que el consell rector i el director consideren adequada dins dels límits pressupostaris que marca la llei”.

Respecte dels terminis d’inici de les emissions, Montiel ha mantingut que “no hi haurà 29 de novembre amb una RTVV tancada. Ara bé, el grau de funcionament, la graella, la plantilla, etc., ho decidiran ja els gestors de la nova televisió. Nosaltres volem que, com abans millor, hi haja un equip de professionals, un consell rector, un director general… que puguen anar prenent decisions. No són decisions que puga anar prenent cap polític. Encara que no hi haja director general, el president del consell rector està totalment legitimat per prendre decisions”.

Quedava pendent tractar el tema d’una possible sentència favorable a l’Audiència Nacional al recurs al segon ERO que va presentar la CGT. Antoni Montiel insistia en la via del diàleg. “Aquesta via no s’esgota, jo crec que, amb la llei aprovada, inclús, queden mecanismes per negociar. Pense que, de veritat, es pot portar en paral·lel. Es pot aprovar la llei i, fins i tot, parlar amb els extreballadors, amb CGT, i trobar una eixida negociada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa