Diari La Veu del País Valencià
Es mantindrà aquesta foto dins el Congrés?

Xavier Pérez / València.

‘Esperem que dure’. Aquesta és la intenció dels 9 diputats d’A la Valenciana que ahir recolliren les credencials al Congrés dels Diputats i intentaran de nou obtindre un grup parlamentari propi, fet que a l’anterior legislatura no va permetre la Mesa del Congrés consensuada entre PP, PSOE i C’s i ara també en paraules de Joan Baldoví serà “molt difícil”.

El full de ruta, segons ha pogut saber La Veu, és el mateix que el del 20D. Primer esperar una conformació de la Mesa, màxim òrgan de control legislatiu, de progrés i plural que puga interpretar el reglament.

Cal recordar que la impossibilitat de tenir un grup valencià en la Cambra baixa en l’anterior legislatura, que des de la candidatura valenciana insistiren que es complien els requisits exigits pel Reglament de les Corts -un mínim de cinc diputats i més del 15 per cent dels vots-, va portar els representants de Bloc i Iniciativa (Joan Baldoví, Marta Sorlí, Enric Bataller i Ignasi Candela) a presentar un grup propi “en compliment del compromís signat quan es va formalitzar la candidatura d’’És el moment” i que va ser també denegat.

En una entrevista a La Veu, Joan Bladoví afirmà sobre aquesta qüestió que “el nostre protocol ho estableix de manera diàfana: en cas que la Mesa del Congrés actuara de forma arbitrària denegant el grup valencià, els diputats de Podemos es podran adscriure al grup de Podemos, per tant, els diputats de Compromís no anirem al grup de Pablo Iglesias, anirem al Grup Mixt, això sí, hi haurà unitat d’acció a l’hora de configurar un govern i a l’hora de treballar conjuntament, com per exemple la firma de la llei 25 d’emergència social que nosaltres votarem i els diputats de Podemos votaran a favor del finançament valencià”.

El que està clar és que al llarg dels mesos que van transcórrer de l’anterior legislatura, Compromís va tindre una visibilitat brutal mediàticament inclús a l’últim minut de la legislatura amb l’oferta del “Pacte del Prado” que el PSOE va frustrar. Aquesta visibilitat es podria repetir si al final ‘A la Valenciana’ no té grup propi a la Cambra Baixa.

Per la seua part, la diputada de Podem i número dos en llista de la coalició ha assenyalat que “farem el mateix que vam fer l’altra vegada i reclamarem els grups, no solament el valencià sinó també el gallec i el català”.

Segons Ballester, segueixen convençuts de la necessitat que l’organització dels grups parlamentaris en el Congrés reflectisca i reconega la “pluralitat” que hi ha a l’Estat. “Aquest és el nostre objectiu i per açò forma part de les converses per a la conformació de la Mesa que tenim amb la resta de partits”, ha explicat.

El diputat d’EUPV Ricardo Sixto també ha defensat que la seua aspiració és aconseguir grup propi, tal com estableix l’acord que va servir per a construir la coalició. “Aquest és l’escenari que barregem i per a açò ens posarem a treballar”, ha afirmat.

Compromís i senadors

Els dos senadors de Compromís no descarten passar al Grup Mixt en lloc de permanèixer en el grup de Podem, encara que la seua decisió dependrà de com s’organitzen finalment els grups parlamentaris en el Congrés, per a tenir una activitat paral·lela.

Els senadors de Compromís van concórrer a les eleccions de juny amb la candidatura ‘A la valenciana’ al costat de Podem i EUPV. En la passada legislatura es van mantenir dins del grup parlamentari que Podemos va formar amb les seues confluències en la Cambra alta, situació que podria canviar ara amb els dos senadors de la formació: Carles Mulet, triat per les Corts Valencianes, i Jordi Navarrete, senador per Castelló.

Mulet ha explicat que el seu partit compta ja amb les dues experiències, haver treballat en el Grup Mixt i en un grup propi amb Podem i la resta de confluències, i que en tots dos casos veu “pros i contres. Ha de ser decisió de la coalició i fins que no es resolga el Congrés, no es decidirà en el Senat”, ha admès.

Comparteix

Icona de pantalla completa