Diari La Veu del País Valencià
Valencians s’uneixen a la ‘Caravana a Grècia’ per a denunciar les polítiques migratòries
RedactaVeu / EP / València

Un total de 23 persones partiran, divendres vinent, des de València, per a sumar-se a la iniciativa ‘Caravana a Grècia’ i recórrer diferents ciutats europees amb l’objectiu de “mostrar el descontentament de la ciutadania cap a les polítiques migratòries europees” i visibilitzar la “especialment dramàtica” situació de les dones refugiades.

D’aquesta forma, representants de diferents col·lectius de defensa dels drets humans i activistes valencians a títol personal es reuniran, aquest divendres, a Barcelona, amb la resta de caravanes procedents de 19 ciutats espanyoles per a emprendre una ruta que abastarà França, Itàlia i Grècia i que tindrà un caràcter internacional, ja que se sumaran, al seu recorregut, diferents iniciatives europees.

Així ho han explicat els coordinadors locals de la ‘Caravana a Grècia’ que integren la campanya #ObrimFronteres: Irene Cohen, de Casa de la Dona i Mujeres de Negro; Papa Balla, de Foro Alternatiu i, Noemí Seguí, de Passatge Segur, en una roda de premsa que va tindre lloc, aquest dilluns, a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Cohen ha expressat el seu convenciment que la ciutadania “pot fer coses perquè els refugiats puguen arribar segurs” a les seues destinacions i ha ressaltat la preocupació per “repetir la història” en referència a la crisi humanitària, a Europa, posterior a la Segona Guerra Mundial.

Foto: Blog Caravana a Grècia València.

Les dones, el col·lectiu més vulnerable

D’igual forma, Cohen ha denunciat que “si ja és dramàtic el que passa als refugiats, per a les dones i xiquetes és doblement dramàtic”. “No parlen d’elles; però, les dones, des que ixen del seu país d’origen, són violades pels seus propis companys de viatge, la policia o els passadors. Expliquen que, en els camps, no s’atreveixen a anar a les latrines perquè tenen por. Des del més extrem, les violacions, fins al menys, les mirades. Després, a les xiquetes, les venen per a la tracta de dones o les famílies les casen per a traure diners perquè estan desesperades i pensen que igual, així, estaran millor”, ha relatat.

La iniciativa va sorgir al Moviment Feminista d’Euskadi però ha comptat amb el ràpid suport d’un elevat nombre de col·lectius socials de tota la geografia de l’Estat espanyol.

14 reivindicacions

La ‘Caravana a Grècia’ ha elaborat una proposta dirigida als governs europeus i a l’estatal amb 14 reivindicacions, entre les quals destaca l’anul·lació de l’acord UE-Turquia i la derogació del reglament de Dublín; l’elaboració d’un pla urgent de rescat i salvament en el Mediterrani; l’exigència de “vies segures per a dones i xiquetes que les protegisquen de la violència sexual”; el “no al Frontex”; la “fi immediata” de les expulsions i devolucions en calent; la retirada de les concertines de Ceuta i Melilla i el tancament dels CIES; l’aprovació “urgent” del reglament de la Llei d’Asil o, el compliment dels compromisos de reubicació i reassentament que ha adquirit l’Estat espanyol, entre d’altres.

Foto: Blog Caravana a Grècia València.

Ruta de la caravana

El dia a dia del viatge es podrà seguir gràcies a un videoblog que, segons ha anunciat l’organització de la iniciativa, a València, serà accessible des la pàgina web ‘Caravana a Grècia’ València.

Dissabte, des de Barcelona, la caravana partirà a una altra concentració a la plaça Duca D’Aosta de Milà i passarà per les localitats franceses Argelès-sud-Mer, Aix-en-provence i la italiana Sant Reme. Diumenge, s’unirà a una assemblea a la ciutat d’Ancona i arribarà, dilluns vinent, a Tessalònica, Grècia, on l’endemà visitarà els camps de refugiats. Aqueix dimecres, dia 20, se sumarà a una protesta en el camp de detenció de Paranesti i, dijous 21, es tornaran a visitar camps de refugiats i els activistes participaran en una manifestació al centre de la ciutat.

Així, divendres 22, els autobusos arribaran a Atenes per a, dissabte, portar les seues reivindicacions a l’ambaixada i celebrar una nova assemblea. Diumenge emprendran el camí de tornada, aquesta vegada, per Marsella, on dilluns 25 la ruta conclourà amb un acte polític.

Foto: Blog Caravana a Grècia València.

Documental

Durant tota la ruta reivindicativa, s’anirà elaborant material fotogràfic i un documental, en l’exposició i visualització del qual col·laborarà l’Ajuntament de València, que no ha pogut contribuir en la caravana “per motius de temps”, però sí que prendrà part en aquesta “postcaravana”.

A més, els coordinadors locals han volgut recordar que, després (i durant) del viatge, se seguiran celebrant les “cacerolades” que porten tenint lloc des de fa setmanes enfront de la Delegació de Govern tots els divendres de 19h a 20h.

Comparteix

Icona de pantalla completa