El Certamen de València aposta fort per la internacionalització també en el nou jurat

Miquel Asins Arbó i Jef Penders seran personatges destacats, d’alguna manera "homentatjats” en aquesta 130 edició
12 juliol 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València

Juliol és, en el món bandístic valencià, mes de certamen. Certamen en majúscules, perquè 130 anys de competició bandística amb un caràcter i aposta internacional, posicionen el Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’, com el “més important del món”, com ha destacat Fernando Bonete, director de la Banda Municipal de València, “només junt al de Kerkrade” igualant la importància, encara que com ha puntualitzat Daniel Belloví, membre de l’Organització i responsable de la fonoteca municipal, “el de Kerkrade és cada quatre anys, ací, hem de posar la maquinària en marxa cada any per millorar edició rere edició”.

Fet i fet, aquest matí s’ha presentat la 130 edició del CIBM, al Mercat de Colom, símbol de la puixança aristocràtica valenciana a les primeries del XX, durant uns anys, per cert, en què el Certamen de València ja comptava amb unes quantes edicions.

Tot i que el CIBM 2016 tindrà lloc del 21 al 24 de juliol al Palau de la Música de València, enguany també tindrà lloc el Precertamen, però, “hem volgut obrir el certamen als barris” ha explicat Glòria Tello, regidora de Cultura i Benestar Animal de l’Ajuntament i presidenta del Palau. Aquesta obertura també s’ha aplicat a altres esdeveniments musicals, responsabilitat de la mateixa Tello com ara bé el Festival de Jazz de València que a hores d’ara continua, ja que ha puntualitzat Tello “ho fem seguint la nostra línia política de portar la cultura i la música, en concret, a tota la gent”. Així, del 18 al 20 de juliol el Precertamen acollirà concerts al Mercat de Colom a les 20h amb el Quartet Opus 333 i a les 22.30h amb la Banda de la Societat Musical Unió de Pescadors al costat del Balneari Les Arenes. Dimarts 19 serà a la plaça del Baró de Cortés (Russafa) amb la Banda de Jubilats camp de Túria (20h) i a la plaça de Patraix (22.30h) amb la Big Band B3 del CIM de Benimaclet. Finalment, dimecres 20 la plaça del Mercat Central acollirà el concert de la Banda de Massanassa (20h) i a la Plaça de la Mare de Déu (22.30h) serà el concert de l’Ensemble del Congrés Nacional d’AETYB que està duent-se a terme aquest dies també a València.


Mercat de Colom (València).

En el CIBM 2016 participaran finalment 20 bandes, 12 de les quals són del País Valencià, 4 de la resta de l’Estat i 4 bandes estrangeres. La secció tercera i segona (21 i 22 de juliol) començaran a les 17h, mentre que la primera i la secció d’honor tindran horari partit, començant a les 11h i de vesprada a les 17.30h.


Fernando Bonete, Vicent Ros, Glòria Tello, Daniel Belloví i Vicent Revert.

Les obres obligades com el gruix de bandes participants poden llegir-lo clicant sobre l’enllaç per recordar-ho en les dues notícies amb què informà aquest diari en el seu dia. Pel que fa a la segona secció, cal apuntar que, tal i com informàrem, una de les bandes portugueses (el Grupo recreativo e musical - Banda Famaliçao), finalment, no participarà, segons avançàrem en aquest diari "por motius econòmics".

A l’acte de presentació, que ha estat precedit per un breu concert de la Banda Municipal de València, amb la direcció del seu titular Fernando Bonete, hi han assistit el director del Palau Vicent Ros, qui ha destacat la “gran plataforma que és el Certamen per projectar la nostra cultura” i que igualment, a través d’aquest “projectem València, la nostra cultura i tradició musical, aconseguint una major internacionalització”. En el mateix sentit també s’ha manifestat Daniel Belloví, membre de l’Organització del CIBM i responsable de la fonoteca municipal de València qui ha apuntat que “defensem la internacionalització”, ja que “tots els àmbits internacionals, i que afecten el certamen, els tenim coberts”.

El nou jurat

També pel que fa al jurat es manté eixa internacionalització anunciada. “Per primera vegada tres dones estaran al capdavant del jurat”, com ha volgut destacar Belloví. Aquest nou jurat, que fou substituït per la filtració d’un nom del que estava a priori designat, està conformat per la directora Lucia Marín, la compositora i directora Margarita Lorenzo, el director Miquel Àngel Ros Francolí, el compositor austríac Otto M. Schwarz i la compositora Cheryl Frances-hoad.

Pel que fa a les obres obligades, Fernando Bonete ha destacat que “aquesta 130 edició servirà per homenatjar Miquel Asins Arbó”, qui segons Bonete és el “gran folklorista simfònic valencià” ja que la seua obra Anem, serà obra obligada de la segona secció, compleix enguany el centenari de naixença (1916-1996), però també s’homenatjarà Jeff Penders, mort l’any passat i vinculat al País Valencià i el món bandístic ja que la seua obra Synkretismos serà l’obra obligada de la primera secció.


La Banda Municipal de València amb el seu titular, Fernando Bonete.

De manera general les obres obligades, ha explicat Bonete, “compten amb factors tècnics per donar motius al jurat”, a l’hora de valorar les interpretacions, “però també compten amb elements per passar una bona estona escoltant música”, ja que totes d’alguna manera són obres “molt descriptives”.

Pel que fa al disseny d’aquesta 130 edició, ha estat a càrrec de Boque Bazán qui s’ha basat en el silenci de negra, “a través d’un procés selectiu obert”, ha volgut apuntar Tello.

Preguntats per la premsa sobre la voluntat del G6 de tornar a la Plaça de Bous, Tello s’ha mostrat partidària d’establir “un debat una vegada passe aquesta edició”, i si n’hi ha consens, ella “no té cap problema”, encara que ha puntualiztat “que cal que estiga disponible”, la plaça de Bous, ja que “és de la Diputació”. No obstant això, ha reconegut que ha rebut dues posicions, aquells que “apel·len a la bona acústica del Palau”, i per tant voldrien quedar-s’hi, i aquells que “volen tornar a la plaça de bous per tindre més aforament”.


Fernando Bonete al capdavant de la banda Municipal de València.

Finalment, també s’ha preguntat per la demanda de la Lira Realense i en quina situació s’hi trobava, a la qual cosa Vicent Revert, el tècnic jurista administratiu, ha recordat que la base 4 “és clara”, i es “posà enguany justament per això, perquè quedara clar”, que en tot moment es vol “preservar el caràcter internacional de l’esdeveniment”. Ha conclòs recordant que “el jutge desestimà la petició (mesura cautelar) de no realitzar la segona secció del certamen, que era el que demanava la banda de Real, ja que ho considerà desproporcionat. El certamen es farà amb plenes garanties”, ha conclòs, per donar lloc novament a la Banda Municipal amb el repertori d’Asins Arbó.


 
next