Diari La Veu del País Valencià
Voluntariat submarí per a controlar i conservar la posidònia d’Almardà
RedactaVeu / Sagunt

L’activitat comptà amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral i la col·laboració del Club Buzos i el Club Nàutic de Canet d’En Berenguer Puerto Siles. L’objectiu del projecte, que s’emmarca dins del programa POSIMED, és repetir anualment la jornada de seguiment d’aquesta praderia de posidònia per a controlar-la i assegurar a mig i llarg termini la seua correcta conservació.

Fins a la dècada dels anys 70 del segle passat, una espectacular praderia marina de posidònia s’estenia des de Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre) fins a la localitat d’Almenara (la Plana Baixa). Però, a causa del pas de vaixells d’arrossegament i de la contaminació de l’emissari submarí de Canet, ara només ens queda un xicotet vestigi de la gran praderia de posidònia del Camp de Morvedre. Concretament, davant de la platja d’Almardà de Sagunt.

Per a assegurar la correcta conservació d’aquest tresor mediambiental que amaga la nostra mar, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ha posat en marxa un projecte de voluntariat submarí. La iniciativa va arrancar el passat cap de setmana amb dues activitats: divendres, 8 de juliol, es va celebrar al Club Nàutic de Canet d’En Berenguer Puerto Siles una xerrada teòrica sobre control de posidònia, i dissabte, 9 de juliol, es va realitzar la primera immersió.

La sessió teòrica va comptar amb l’assistència d’una quinzena de participants i va ser impartida per Santiago Jiménez, científic de l’Institut d’Ecologia Litoral que va explicar la metodologia per al seguiment de les praderies de posidònia del programa de control i evolució POSIMED. Amb ell, van preparar i dissenyar el voluntariat submarí del dissabte a la platja d’Almardà.

La immersió va durar aproximadament una hora i va comptar amb la participació de huit submarinistes d’AE-Agró i el Club Buzos. Durant la immersió es va mesurar la densitat dels feixos de posidònia i també la densitat de cobertura del sòl per part de la praderia. El resultat d’aquesta jornada de control i seguiment submarí va ser prou positiva. Tanmateix, per a la correcta conservació a mig i llarg termini de la praderia de posidònia d’Almardà fan falta més dades. Per això, AE-Agró repetirà anualment aquest voluntariat submarí per a custodiar i vigilar aquest xicotet tresor natural que amaga la nostra mar. Per altra banda, el Club de Submarinisme Trotafons també ha mostrat el seu interès en realitzar el mateix control de les praderies de l’alguer del Puig (Horta Nord).

Comparteix

Icona de pantalla completa