Diari La Veu del País Valencià
Puig reclamarà al Ministeri de Foment el traspàs de rodalies a la Generalitat
RedactaVeu / València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la reunió amb els alcaldes, ha anunciat que, quan es forme Govern a Espanya, demanarà al Ministeri de Foment el traspàs de competències perquè siga la Generalitat Valenciana qui gestione el transport públic de rodalies.

“La Generalitat posarà damunt de la taula, immediatament després que es constituïsca el Govern, el traspàs de la competència de rodalies, ja que pensem que és necessari per millorar aquest servei”, ha manifestat.

El cap del Consell ha explicat que la Conselleria ha preparat un “document potent” per plantejar al nou Govern aquesta transferència amb l’objectiu de millorar la gestió d’aquestes línies, “encara que ha de venir acompanyada de les inversions necessàries perquè la Comunitat tinga el mateix servei de rodalies que tenen moltes altres ciutats d’altres comunitats autònomes”. En aquest sentit, Puig ha fet referència a la visita, el pròxim dia 12 de juliol, de la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, a València, a qui té intenció de traslladar-li la necessitat de començar a gestionar “els 30 milions que ha d’invertir en l’electrificació fins a Bunyol”.

Foto: GVA.

A la reunió també ha assistit la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador i, juntament amb Puig, s’ha compromès a abordar la modernització i electrificació de la línia C-3 de rodalies.

Així s’han explicat després de reunir-se amb els alcaldes de les localitats de Xirivella, Aldaia, Alaquàs, Loriguilla, Xest, Xiva, Bunyol, Setaigües, Requena, Utiel, Camporrobles, Riba-roja de Túria i Mislata, per les quals circula aquesta línia.

Desequilibris territorials

El president ha assegurat que la Generalitat i els ajuntaments han coincidit “en allò fonamental, que és el fet que el transport públic és garantia de benestar i d’igualtat, i per a açò hem de superar tots els desequilibris territorials començant per Camporrobles”.

Per la seua banda, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, s’ha mostrat satisfeta, ja que “s’ha complit un dels objectius, que és l’arribada de la C-3 a l’Estació del Nord”, encara que ha reconegut que encara queden una sèrie de qüestions per complir, “com que es done eixe pas cap a la modernització i electrificació de la línia C-3, que té unes freqüències raonables entre València i Bunyol, però que ha de millorar-se entre Bunyol i Utiel i arribar a Camporrobles”.

Foto: GVA.

Salvador també ha denunciat els “incompliments del Ministeri de Foment i el Govern ara en funcions en aquesta Comunitat, on tenim un servei de rodalies precari i inexistent en alguns punts en els quals és necessari”, motiu pel qual ha recordat la importància de defensar, “entre tots”, un transport públic “de qualitat” per als més de 200.000 usuaris potencials de la C-3.

Declaració de Xirivella

En 2008, la parada de València Nord va ser suprimida de la línia C-3 amb motiu de les obres de l’accés de la línia d’alta velocitat Madrid-País Valencià i, en el seu lloc, va entrar en servei l’estació de València-Sant Isidre. La Generalitat va donar suport a la Declaració de Xirivella el setembre de 2015, amb la qual els alcaldes de la línia demanaven la immediata restitució del servei interromput i un conjunt de millores de la línia.

El juny de 2016, 8 anys després, i després de nombrosos retards i promeses incomplides, la circulació s’ha restituït i hui els viatgers de la C-3 poden accedir a l’estació de València Nord a través de l’estació de la Font de Sant Lluís.

Comparteix

Icona de pantalla completa