Diari La Veu del País Valencià
Dimiteix la secretària autonòmica per la polèmica del contracte de la seua filla
EP / València

La secretària autonòmica de Salut Pública i Sistema Sanitari Públic, Dolores Sales, ha presentat, aquest dilluns, la seua dimissió davant la “pressió” a la qual assegura haver-se vist sotmesa per la polèmica generada amb el contracte de la seua filla en la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), encara que ha incidit que la seua renúncia “no significa reconèixer cap irregularitat”.

En el document de renúncia, Sales indica que el seu lloc “exigeix una dedicació total i un estat d’ànim que permeta afrontar totes les complicacions pròpies del repte plantejat i en aquests moments açò no es dóna”.

Després de recalcar que des del primer moment ha estat a la disposició de qui l’ha nomenada, ha agregat: “La pressió a la qual se m’ha sotmès en aquestes últimes setmanes, en un context de contesa electoral, posant en dubte la meua honestedat i perjudicant la meua imatge i la de la meua família, m’obliguen a renunciar a la tasca per a la qual vaig ser nomenada, ja que l’eficiència en aquesta comesa es veu compromesa”.

Assegura que les explicacions donades, “des del primer moment, aclareixen que el contracte sobre el qual es basen les acusacions s’ha realitzat d’acord amb les condicions de legalitat” i insisteix que la convocatòria pública de la plaça, els criteris per establir els barems i la constitució de la comissió de baremació i adjudicació es va realitzar, com en altres projectes, sense que ella participara en el procés.

Ha incidit que la convocatòria va ser pública, publicitada i que va existir un procés amb concurrència d’aspirants amb mèrits que no van ser qüestionats ni abans ni després i la comissió de selecció va adjudicar, conforme a la legalitat, la plaça al candidat que va considerar més idoni.

“Durant tot el procés, primer en el període en el qual era coordinadora del grup de recerca, em vaig abstenir de participar en les comissions de valoració, tal com estableix la norma quan existeix ‘conflicte d’interessos’. Durant el període de secretària autonòmica, quan ja no realitzava les funcions de coordinació del grup investigador, no hi ha hagut cap relació amb el procés, la selecció i contractació”, ha agregat Sales.

Així, recalca que la seua renúncia “no significa reconèixer cap irregularitat”, sinó la constatació que, “sotmesa a aquesta pressió, no puc continuar treballant d’acord amb les necessitats que requereix el càrrec”.

Defectes en el sistema de selecció del personal

La Inspecció General de Serveis, adscrita a la Conselleria de Transparència, ha conclòs la recerca sobre les presumptes irregularitats en determinades convocatòries de selecció de personal temporal en la Fundació Fisabio i, entre les seues conclusions, observa defectes en el sistema de selecció del personal de l’entitat, especialment en els contractes de la filla de Sales i d’un altre contracte investigat, aliè a la responsable.

L’informe detalla que s’ha constatat que existeixen defectes en el sistema de selecció, que “fonamentalment deriven de la utilització indeguda de l’experiència prèvia com a criteri o requisit de selecció, en lloc de ponderar-la en l’apartat de mèrits”, la qual cosa “genera un excessiva limitació i una consegüent situació de risc en relació amb la possible existència de situacions de preconfiguració dels candidats a seleccionar”.

A més, adverteix que una de les conseqüències d’aquesta predeterminació, mitjançant el recurs de l’experiència prèvia, “consisteix en el risc de l’existència de concatenacions de contractes temporals i que puguen haver-se produït situacions en les quals concorren els pressupostos necessaris per poder considerar l’existència de situacions de fixesa en determinats empleats temporals”.

“Aquestes deficiències del sistema de selecció, observades en la fundació, estan patents de forma significativa en les tres convocatòries especialment analitzades, les quals van donar lloc a les contractacions de Julia M.S. i Aníbal G.S.”, apunta el document.

Així mateix, “s’ha constat una falta de rigor pel que fa als requisits de titulació mínima a utilitzar en els llocs de tècnic de suport, falta de rigor present de forma significativa en les contractacions de Julia M.S.”.

També s’ha detectat l’existència de diferents situacions concretes de conflictes d’interessos que han sorgit en l’aplicació dels procediments de selecció de personal de Fisabio.

Recomanacions de Transparència

Entre les recomanacions, apunta a l’aprovació, en la fundació, d’unes instruccions o orientacions generals per a la definició de necessitats de contractació de personal temporal vinculat a projectes i un document sobre les condicions tècniques generals per confeccionar els barems de selecció del dit personal.

A més, advoca per mecanismes efectius per evitar l’existència de conflictes d’interessos en la selecció dels treballadors i que aquestes mesures siguen adequades per garantir materialment els principis d’igualtat, independència i imparcialitat, així com que es modifiquen els requisits aplicats a la selecció del seu personal temporal per evitar la utilització de l’experiència prèvia com a requisit mínim per a la cobertura dels llocs convocats.

També demana que es revise la situació en relació amb la cobertura del lloc ocupat actualment per Aníbal G.S., ja que es creu que aquest no compleix el requisit de titulació que es va definir inicialment en la convocatòria d’aquest lloc (Llicenciatura en Ciències de la Salut).

Comparteix

Icona de pantalla completa