Diari La Veu del País Valencià
TV3 no vol pagar un euro pel sondeig de Sigma Dos per la falta de rigor
ACN / Barcelona

La presidenta en funcions del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, ha demanat, aquest divendres, que s’aplique la clàusula de penalització econòmica a Sigma Dos pel sondeig electoral a peu d’urna. Llorach espera que “la penalització permeta no pagar un euro per aquest servei que no va assolir el rigor necessari”.

Ha recordat també que RTVE i FORTA van fer la contractació del sondeig a peu d’urna a l’eixida dels col·legis electorals i l’empresa que va guanyar, a través d’un concurs públic, va ser Sigma Dos.

Llorach ha assenyalat que hi havia una “gran diferència” entre el resultat de l’enquesta i el resultat final del 26J. “El contracte amb Sigma Dos preveu una clàusula de compensació econòmica pel desviament dels resultats del sondeig respecte dels resultats finals, una clàusula que aplicarem”, ha afegit. De fet, d’aquesta petició d’aplicació de la penalització també n’és conscient la mateixa FORTA. “Els serveis tècnics de FORTA i RTVE avaluen l’impacte del desviament i el cost de penalització que haurà de suportar l’empresa contractant i la CCMA insistim que la penalització permeta no pagar un euro per aquest servei que no va assolir el rigor necessari”, segons Llorach. En total, TVC va pagar uns 42.000 euros dels 280.000 euros globals.

La presidenta en funcions recalca que es va oferir un resultat del sondeig amb dades de Catalunya i de l’Estat que “no es va ajustar” al resultat final.

Llorach continuava explicant que és evident que “el sondeig no va tenir la fidelitat que cal exigir” en un servei com aquest i que “el marge d’error que es va produir no és acceptable. Ens preocupa el tema perquè la missió del sondeig va tenir una quota d’un 21% amb gairebé 500.000 espectadors seguint-lo i va ser el quart programa més vist del dia”.

També ha explicat que la fitxa tècnica de Sigma Dos va canviar, ja que es va baixar el nombre d’entrevistes. A Catalunya se’n van fer 12.120, de les quals 4.800 van tindre lloc a Barcelona; 2.520, a Tarragona; 2.520, a Girona, i 2.280, a Lleida, en un total de 101 col·legis electorals.

Sobre si hi tornarà a haver sondejos en les pròximes eleccions, Llorach ha declarat que és un tema que han de tractar amb la FORTA i que no hi ha res decidit.

Xou mediàtic

Per la seua part, Jéssica Albiach, diputada de Catalunya Sí que es Pot, ha manifestat que “les enquestes només serveixen per entretenir l’audiència amb una ficció durant una hora i muntar un xou mediàtic sense cap valor real”. Ha demanat als membres de la CCMA que reflexionen sobre si s’ha de seguir finançant aquest servei.

Comparteix

Icona de pantalla completa