Diari La Veu del País Valencià
Per l’Horta sobre el Marenostrum a Alboraia: ‘Ha estat paralitzat per la pressió social’

RedactaVeu / Alboraia.

“Les declaracions de l’alcalde Miguel Chavarría atribuint la paralització a Compromís volen amagar la impopularitat d’aquest projecte a Alboraia i a tot el país”. Amb aquests paraules s’han manifestat des de Per l’Horta a través d’un comunicat, davant la notícia esdevinguda ahir que finalment el festival de música electrònica Marenostrum “s’ha cancel·lat perquè no ha donat l’Ajuntament la llicència municipal”.

Tanmateix, des de Per l’Horta continuen explicant davant aquest fet que “l’alcalde Chavarría pretén explicar l’anul·lació com un enfrontament entre dos partits, oblidant de manera interessada que el seu grup sempre ha estat l’únic en defensar el festival. El ple municipal del passat 20 de maig, en què tota l’oposició (Compromís, PP, Ciudadanos i EU, 21 regidors) votà en contra del festival davant els 7 regidors del PSPV va ser la demostració més clara”.

Recorden que “la lluita contra el festival ha estat liderada per la plataforma Som Horta d’Alboraia, creada en gener de 2015, i de la qual formen part Per l’Horta, totes les associacions de Veïns d’Alboraia (Centre Històric, Patacona i Port Saplaya), AMPA’s i altres associacions, a més de Compromís i EUPV”, a més a més apunten que a “les diverses protestes també s’han adherit Ciudadanos i Podemos, a més de col·lectius com Acció Ecologista-Agró, la COAG o la Unió de Llauradors”. “A més de les diferents concentracions de protesta i les múltiples informacions que hem anat generant, ahir tancàrem una petició a Change.org que en poc més de dos setmanes ha obtingut 90.000 signatures en contra del festival”.

>

La situació actual, amb el festival anul·lat amb 17.000 entrades venudes, “sols es pot atribuir a les urgències i improvisacions dels organitzadors i l’alcaldia”. Així doncs, fent una retrospectiva, recorden que “la partida del Miracle és una zona on el festival requeriria permisos de múltiples administracions (Costes de l’Estat, Trànsit, Confederació Hidrogràfica, Ajuntament i Generalitat)”, i per això “el més prudent i el que s’exigeix a qualsevol empresa o particular és que es dispose de tots els permisos abans d’iniciar qualsevol activitat. Com la regidora Ana Bru va reconèixer al ple del 20 de maig, Marenostrum comptava amb un permís provisional de l’ajuntament, però estaven avisats que la falta d’algun permís motivaria l’anul·lació del festival”.

Informes i permisos

“L’empresa promotora i l’ajuntament han arrasat l’horta del Miracle i han venut 17.000 entrades per a veure’s obligats en l’últim moment a anul·lar-lo per quatre informes negatius: DGT (proximitat a l’autovia que provocaria embussos i perill d’accidents), PATRICOVA (proximitat al barranc del Carraixet, zona inundable), Servei de Costes de la GVA (la llei de costes no permet eixes activitats en una zona de domini marítim-terrestre) i Direcció General d’Ordenació del Territori (actuacions indegudes amb l’actual qualificació urbanística de la zona)”, segueixen explicant, encara que malgrat tot, “les organitzacions que s’oposen al festival ho fem pel lloc escollit per a fer-lo”, com han explicat al llarg de diferents informacions publicades, aquella és “una zona d’horta que està a punt de ser protegida per la Generalitat (Pla d’Acció Territorial de l’Horta, a punt de posar-se en exposició pública) i que si no té cap protecció autonòmica ha estat per la desídia dels governs del PP”.

Peixets, Alboraia (l’Horta Nord). Imatges de Google street view de juny de 2015.

“Ara la nostra preocupació és que la partida del Miracle torne a ser horta cultivada, com ho era fins fa uns mesos i que l’empresa responsable la restaure, tal com ha promès”, ja que segons afirmen, tenien la “voluntat de repetir el festival 5 anys seguits en el mateix lloc”, un fet que demostra “l’interès dels promotors de transformar aquesta zona d’horta amb caràcter permanent i provocar l’abandó de cultius”, un interès que és “totalment contrari a la voluntat del poble d’Alboraia i de tots els valencians, que han demostrat que volen que la zona del Miracle continue sent horta en el futur”.

Conclouen afirmant que “en les presents circumstàncies haguera estat una vergonya per a la Generalitat, Ajuntament i tota la societat valenciana que el festival es realitzara. L’horta s’ha de respectar, la llei s’ha d’acomplir i això val per a totes i tots, particulars i empreses”.

.

Comparteix

Icona de pantalla completa